Űrutazás a moziban

Magyarországon is vetítik a Hubble 3D ismeretterjesztő filmet

A Hubble 3D, Szemtől szemben a világegyetemmel című tudományos ismeretterjesztő dokumentumfilm látványos képi világával csütörtöktől fantasztikus űrutazást kínál a mozinézőknek a budapesti Cinema City Arénában.

2012.01.11 15:16MTI

Az amerikai Nemzeti Űrhajózási Hivatal (NASA) 2009 májusában létfontosságú expedíciót indított a Hubble űrtávcső javítására, valamint karbantartására. Az Atlantis űrsikló fedélzetének legénysége az űrséták során maximális képminőségű (IMAX) 3 dimenziós kamerával rögzítette az eseményeket - tájékoztatta az MTI-t a Cinema City.

A dokumentumfilm távoli galaxisok rejtélyes világát mutatja be, a Földtől 563 kilométerre keringő űrteleszkóp felvételeinek, valamint a 3 dimenziós kamera képeinek ötvözetén keresztül. Lélegzetelállító felvételek készültek többek között az öt űrsétáról és közelképek arról, ahogy az űrsikló robotkarja megfogja a Föld körüli pályán keringő űrteleszkópot - miközben mindkettő 28000 km/órával száguld.

A film rendezője Toni Myers, az operatőr James Neihouse, aki személyesen képezte ki az űrhajósokat, a film eredeti narrátora pedig a háromszoros Oscar-díj jelölt Leonardo DiCaprio. A film zenéjét Micky Erbe és Maribeth Solomon szerezte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.