Torzításmentessé válik az előadó játéka

Új hangosítási technika Gyuláról

Új hangosítási technikát fejlesztett ki húros hangszerekre egy gyulai elektronikai műszerész: a jelátalakító lényege, hogy segítségével a hangszórókon torzításmentesen hallható az előadóművész játéka.

2012.01.06 23:47MTI

Az új alapelven működő jelátalakító a rezgéseket érzékeli, míg a gyakorlatban jelenleg alkalmazott jelátalakítók a hang nyomását érzékelve "szedik le" elektromosan a hangot. A Kárpáti Zoltán által feltalált pick-up szintén elektromos jellé alakítja a megszólaló húrok rezgéseinek teljes amplitudófázisát és sebességskáláját.
   
Az ezüstgyűrűs mester, Kárpáti Zoltán elmondta: minden esély meg van arra, hogy a jelenlegi változat alkalmas lesz a hegedű sokszínű hangjainak a tökéletes közvetítésére is.
   
Egy-két héten belül elkészül egy bemutató CD, amelynek segítségével a szakma és a zenei élet szereplői meggyőződhetnek arról, hogy milyen tökéletes a húros hangok közvetítése a legnagyobb szakmai kihívást jelentő hegedűnél is a gyulai pick-up segítségével - mondta a műszerész, aki nyolc éven át dolgozott találmányán, és 2007-ben oltalmat jegyeztetett be a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a gyártásra és forgalmazásra.
   
A parányi műszer attól tökéletes, hogy képes a legösszetettebben szóló hegedűhangokat is elemeire bontani az emberi fülhöz hasonlóan. Alkalmazásával kiiktatható a mikrofon. Az eredetiben megszólaltatott hangszer sokszínű hangjainak csengése egy időben jut a hallgatóhoz, megszűnik a hangtorzulás, amelyet a hangok időbeni eltolódása okoz. "A hegedű előtt kerül igazán bajba a mikrofon, képtelen továbbítani a rendkívül összetett rezgéseket" - fogalmazott a feltaláló.
   
A gyulaihoz hasonló jelátalakítót sehol sem ismernek és nem is gyártanak a világon. Több országban készítenek elektromos elven működő, piezzo típusú átalakítókat, amelyek rendkívül hasznosak és elterjedtek a világban, de ezek nem képesek a megszólaltatott hangokat tökéletesen közvetíteni az emberi fül számára - mutatott rá Kárpáti Zoltán.
   
A gyulai pick-up nagybőgőn már kiválóan működik. Pengő Csaba nagybőgős 2009 óta alkalmazza és honlapján azt írja Kárpáti Zoltán újításáról: "kondenzátor pick-upról van szó, amely egyesíti a piezzo pick-upok és a mikrofon előnyeit".
   
A kapacitív elven működő pick-up a műszerész mester szerint forradalmasíthatja a hegedűkoncerteket, a dzsessz-, a klezmer- és a tánczenét, valamint minden olyan hangosításra szoruló előadást, ahol szerepelnek húros hangszerek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.