A civil dokumentumot Csomós Miklós vette át

"Az nem lehet, hogy..." - Antidörnerista petíció a Városházán

Dörner György Új Színház élére történő kinevezése elleni petíciót adott át hétfőn Budapesten a Városháza előtt az "Az nem lehet, hogy..." elnevezésű civil szervezet.

2011.12.05 17:52MTI

A dokumentumot Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes vette át.
   
A Tarlós István főpolgármesternek címzett tiltakozást a civilek háromfős küldöttségétől - Upor László dramaturgtól, Bodor Johanna táncművésztől és Rick Zsófia újságírótól - vette át Csomós Miklós.
   
A civilek még októberben kezdtek aláírásgyűjtésbe. "Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk" - szól a tiltakozó szöveg, amelyet november végéig mintegy 10400-an írták alá. A petíció anyagába Dörner György kommentárokkal ellátott pályázatából, valamint a Dörner-Csurka kettőst támogató nyilatkozatokból is válogattak.     A tiltakozók átadtak egy Mikulás-ajándékot is, amely egy tiszteletjegy a december 6. és 31. között a színházakban futó, magyar drámákból készült előadásokra, és amellyel a demonstrálók célja megmutatni, hogy "a magyar dráma nagyon is eleven a színházak repertoárján".
   
A performanszokkal egybekötött petícióátadáson, amelyen többek között Kálid Artúr, Dévai Balázs, Törköly Levente, Fodor Tamás és Kulka János felolvasták az aláírók neveit, új pályázat kiírását szorgalmazták.     Csomós Miklós elmondta: egy év alatt kiderül, mi valósul meg Dörner György pályázatából, addig lezártnak tekinti a kérdést. "Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítson, és utána kell értékelni. Jelen pillanatban ez még nem történt meg" - fogalmazott a politikus, aki a civilek tiltakozását hisztériakeltésnek nevezte, ugyanakkor leszögezte: el fogja olvasni az általuk átadott dokumentumot.    

Upor László felvetésére, hogy miért nem határolódnak el nyíltan a Csurka István képviselte szélsőséges eszméktől, a főpolgármester-helyettes leszögezte: csak "nagyon különleges és szélsőséges esetekben" fognak élni az elhatárolódás eszközével, és a munkája alapján kívánják megítélni Dörner Györgyöt. Újságírói kérdésre hozzátette: bízik a leendő direktorban.    

"A pályázatról lehet vitatkozni" - jegyezte meg arra a felvetésre, hogy Dörner György pályázatát szakmailag is megfelelőnek tartja-e. "A jövőt illetően, elvárásaiban és lehetőségeiben több lehetőséget látunk Dörner György pályázatában" - fogalmazott Csomós Miklós, aki szerint korábban érték bírálatok a Márta István vezette teátrumot is.    

Arra a kérdésre, hogy milyen esetben változtatják meg álláspontjukat az Új Színház leendő igazgatójával kapcsolatban, a főpolgármester-helyettes elmondta: csak akkor, ha alkotmányba ütköző vagy bűncselekményt okozó cselekedet tapasztalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.