Meghalt Dev Annand

88 éves volt az örökifjú sztár

Nyolcvannyolc éves korában Londonban meghalt Dev Annand indiai filmszínész, rendező, személyében az indiai filmgyártás aranykorának egyik utolsó nagy öregje távozott az élők sorából.

2011.12.04 14:45MTI

Szívroham végzett szombaton Ananddal, aki a brit fővárosban fiát látogatta meg - közölte Mohan Csurivala, a színész titkára vasárnap.

"Soha nem volt beteg. Amikor tegnap este telefonon beszéltünk, minden rendben volt - jó erőben lévőnek, egészségesnek tűnt" - tette hozzá. Az idős színész, rendező, producer, akinek legutóbbi, "Chargesheet című filmjét szeptemberben mutatták be, újabb mozin dolgozott. "Egyik pillanatban még dolgozott. Leült és mosolygott. És a következő pillanatban eltávozott" - írta Twitter-bejegyzésében unokaöccse, a világhírű rendező, Shekar Kapur.

Anand 1923-ban született, angol irodalmat és jogot végzett, mielőtt 1944-ben az akkori Bombayba (ma Mumbai) utazott, hogy kormánytisztviselőként dolgozzon. Hamarosan színésznek állt, és a jóképű, csengő hangú fiatalember 1946-ban mutatkozhatott be először filmben. Néhány éve múlva már az indiai filmipar aranykorának elismert színésze volt Radzs Kapurral és Dilip Kumarral együtt. Testvérei is követték a példáját, Csetan és Vizsaj rendezők, forgatókönyvírók, producerek lettek.

Magyarországon A Nevem Johnny I.-II. című kalandfilmben és a Baazi című krimiben láthatták őt a mozilátogatók. Filmproducerként is viszonylag hamar, már 1949-ben elkezdett dolgozni, rendezőként viszont csak 1971-ben debütált a híres hippi kultfilmben, a Hare Rama Hare Krisna címűben. Dev Anand hatalmas művész volt, aki a moziszerető közönség több nemzedékét szórakoztatta öt évtizeden keresztül" - emlékezett meg róla Manmohan Szing indiai kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.