Stohl könyvének se színe, se szaga

Fiala: Kuss! nemzeti (...) nyalóka

Fiala János harmadik kötetének már a címe is: "Kuss! nemzeti [...] nyalóka" indulatkeltő. Hát még a folytatás! A kötet bemutatójáról nem is beszélve. Kapott ott komoly kritikát jónéhány egyébként elismert közéleti személyiség, és Szalai Vivien Stohl Andrásról írt könyve is.

2011.12.01 10:01ma.hu

A harmadik könyvem a többihez hasonlóan árnyékban maradt, igaz, nagy árnyékban – pozícionálta Kuss! nemzeti (…) nyalóka című kötetét a bemutatón Fiala János, aki Szily Nórával beszélgetetett az Alexandra Pódiumán. A kissé meglepő hangvételű premieren a szerző elsősorban saját gyermekkoráról és Szalai Vivien Stohlról szóló könyvéről beszélt, ám azért néhány gondolat erejéig a műről is esett szó.

Állítása szerint a Kuss! a szabadságvágyról és a permanens helykeresésről szól, igaz, ez utóbbiból jóval többre lett volna szükség. Fiala kissé kritikusan úgy fogalmazott, rádiós műsorai impulzivitásának csak töredéke köszön vissza a sorok között. A kötetben számtalan híres, elismert embert is megidéz a szerző, akikről szinte kivétel nélkül negatív hangnemben ír. „Csalódtam bennük” – magyarázta Fiala, aki szerint neki sincsen több csalódása egy átlagembernél, a különbség mindössze annyi, hogy ő megírta.

A rádiós műsorvezető ezt követően elsősorban saját életéről beszélt. Mint mondta, már kisgyermekként is magányos fiú volt, és bár küzdött ellene, mégis az maradt. Mert egyszerűen ilyen vagyok – fűzte hozzá. – Sehová sem tartozom. Minden, amit csinálok, egyszerre vagyok én, és egyszerre pótcselekvés. Az elmúlt években már inkább azért vagyok egyedül, hogy ne zavarjak másokat.

Fiala János jelenleg is egyedül él. Igaz, hosszú évek óta van barátnője, mégsem költöztek össze. Ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy hét éve egyszer sem lépett félre, amihez hasonlóra előtte sosem volt példa. Magánéleti morzsák mellett a nemrég megjelent Stohl András könyv is szóba került. Véleménye szerint Szalai Vivien könyve egy jól megírt lektűr, de semmi több. A könyv felszínes, se színe, se szaga, se bűze, semmit sem tudunk meg belőle Stohl András működéséről – fogalmazott élesen. Mint folytatta, felháborítónak tartotta azt is, ahogy a könyvben a baleset részletes taglalása után a következő olvasható: „Innen kezdődik a borzalom”. Autók törtek, emberek sérültek, és mégis ezután kezdődik a borzalom? – adott hangot elégedetlenségének a rádiós műsorvezető.

Cégom

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.