Képeskönyv a másság elfogadásáért

Lili - Mese a Down-szindrómás kislányról

Lili címmel a közelmúltban mesekönyv jelent meg, amelynek főhőse egy Down-szindrómás kislány. A legkisebbeknek szóló képeskönyv a másság elfogadására tanít.

2011.11.26 10:23MTI

A sok képpel illusztrált könyv, amelyben egy kisfiú büszkén mutatja be Down-szindrómás húgát, eredetileg Franciaországban jelent meg Agnes Lacor tollából és Gwen Le Gac illusztrációival. A Csimota Kiadó Tolerancia-sorozatában megjelent mesét Szabó T. Anna költő fordította verses formában - áll a Vígszínház közleményében.
   
Mint írják, ez az első mesekönyv, amelynek főszereplője egy Down-szindrómás kislány. A kötet a Down Egyesület szervezésében, a Mindenkinek becsengettek programsorozat keretében közel ezer családba jut el ingyenesen.
   
"Ajánlom ezt a könyvet minden szülőnek, aki úgy gondolja, hogy a világ nem tökéletes. Hiszen bármennyire törekszünk, hogy minden az álmaink, elképzeléseink szerint történjen, sokszor másképp alakul életünk" - idézi a közlemény Kisari Károlyt, a Down Egyesület elnökét.
   
Minden 600 élve születésből egy gyermek Down-szindrómával jön világra. "Fogadjuk el őket, hiszen egy sosem remélt, új színt hoznak életünkbe, amelyet ha elfogadunk, sokkal boldogabb életet élhetünk. Az érintett családok boldogsága nagyban múlik a környezetük reakciójától" - hangsúlyozza Kisari Károly, hozzáfűzve, hogy talán ez a kis könyvecske, amelyet felolvasunk gyermekeinknek, megtanít minket a "mongol" emberek szeretetére.
   
A Down Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és tapasztalatokat megosszák azokkal a családokkal, akiknek szintén Down-szindrómás gyermekük született. Az egyesület célja, hogy a Down-szindrómával született gyermekeket minél nagyobb önállóságra tanítsák, neveljék, ahogy ez sok nyugati országban már megtörténik.
   
Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down világnapon 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát az egész színházat betöltő, színes programokon. A rendezvény mára több mint 1000 fős, nemzetközi eseménnyé vált, amelyen minden évben a Vígszínház művészei mint önkéntesek vesznek részt, játszanak együtt a gyerekekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.