Ádám elismerései

Díjat kapott a dán Bond-gonosz

A dán Mads Mikkelsen, akit sokan a Casino Royale című Bond-film gonoszaként ismernek, színészi pályafutásáért díjat kap az Európai Filmakadémiától.

2011.10.25 19:26MTI

A művészt a "filmművészethez való kivételes hozzájárulása" miatt ítélte érdemesnek elismerésére a Filmakadémia, amelynek díjait december 3-án adják át Berlinben.

"Nem nagyon lehet mást mondani, amikor az embert egy ilyen kaliberű díjjal tisztelik meg, mint hogy rendkívül hálás vagyok" - mondta a 45 esztendős színész, aki éppen új filmjét forgatja. Mikkelsen "óriásoknak" nevezte azokat a művészeket - köztük Isabelle Huppert-t, Maurice Jarre-t és Liv Ullmannt -, akik korábban részesültek a Filmakadémia European Achievement in World Cinema Award elnevezésű díjában.

Mikkelsen 1996-ban debütált a filmvásznon az Elátkozott város című dán akciófilmben, majd egy sor hazájában készült produkcióban szerepelt, többek között az Emmy-díjas Rejseholdet című tévéműsorban. Első amerikai filmje 2004-ben az Artúr király volt, amelyben Clive Owennel játszott együtt, tavaly pedig A titánok harcában kapott szerepet.

Jelenleg A három testőr című háromdimenziós kalandfilmje fut a mozikban.

A színészt kétszer is jelölték már az Európai Filmakadémia legjobb színésznek járó díjára: 2006-ban az Esküvő után című drámában, két évvel később pedig a Flammen & Citronen című krimiben nyújtott alakításáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.