Dörner György vezetheti tovább

Új feje lett az Új Színháznak - Márta István megdöbbent

Márta István megdöbbenéssel fogadta a főváros döntését, amely szerint 2012. február 1-jétől Dörner György vezetheti tovább az Új Színházat. Mint a jelenlegi igazgató az elmondta, legnagyobb bánata, hogy egy jól menő, prosperáló színházat kell elhagynia, amelyet 13 évig vezetett.

2011.10.06 19:38MTI

"Megdöbbentem, a miértet nem tudom" - fogalmazott Márta István hozzátéve, hogy épp Erdélyből tért haza, ahol a helyi színigazgatóknak beszélt Budapest színházi életéről, amikor a repülőtéren felhívta egyik munkatársa a hírrel, a főpolgármesteri hivatalból senki nem értesítette.

Mint fogalmazott, természetesen tiszteletben tartja a főpolgármester döntését, bár sajnálja, hogy a szakmai grémium véleményét nem vette figyelembe.

Hangsúlyozta: az Új Színház eredményesen működik, kiváló társulattal rendelkezik, biztos gazdasági alapokon áll, és ami a legfontosabb, a közönség szereti és tiszteli a teátrumot.

"Ezt végiggondolva újra nem értem az eredményt" - fogalmazott. Márta István elmondta: a munkát folytatják, hiszen január 31-ig még ő vezeti a színházat.

"Jelen pillanatban száz százalékosan arra szeretnék koncentrálni, hogy az elkövetkező napokban és hetekben a társulatot stabilizáljam, tudniillik érzelmileg nagyon rossz állapotban van. Egy héttel ezelőtt temettük Huszár Zsoltot, és most ez az újabb megpróbáltatás" - tette hozzá Márta István.

Kérdésre válaszolva elmondta, eddig még nem beszélt Dörner Györggyel, nem tudja, mi lesz a második félévi bemutatók, a színészképző stúdió és a galéria sorsa. Nem tudni azt sem, mi lesz az egész szezonra szóló, illetve az évadokon átívelő nyertes pályázataikkal, mi lesz a nemzetközi kapcsolatrendszerrel, a külföldi társulatokkal aláírt együttműködési szerződésekkel, szándéknyilatkozatokkal, vendégjátékokkal. Leszögezte: a közönségnek nem szabad megéreznie, hogy bármilyen változás történt, a színpadon a színészeknek játszaniuk kell.

"Én arra kértem a színészeket a csütörtöki rendkívüli társulati ülésen, hogy semmilyen módon ne demonstráljanak mellettem, mert a karrierjüket, egzisztenciájukat veszélyeztetné minden ilyen lépés" - hangsúlyozta, hozzátéve: nem is látja szükségét ennek.

Azt várja el mindenkitől, hogy az elkövetkező négy hónapban dolgozzon, fegyelmezetten nyújtva tehetségének legjavát.

A jövőről szólva elmondta, hogy a Magyar Fesztiválszövetség elnökeként, a POSZT művészeti vezetőjeként teszi továbbra is a dolgát. Vannak tervei, de azt sajnálja, hogy az Új Színház csapatával az elkövetkező öt évre előkészített terveket már nem valósíthatja meg - fogalmazott Márta István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.