Mi épül a meseműhelyben?

Egy év múlva nyílik a Mesemúzeum

Elhelyezték a Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét az intézmények otthont adó Döbrentei utca 15. szám alatti épületben - a múzeum egy év múlva, 2012. szeptember 30-án nyitja meg kapuit.

2011.09.29 22:43ma.hu

Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester és E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója a mai napon közösen helyezte el a Mesemúzeum és Meseműhely alapkövét az intézmények otthont adó Döbrentei utca 15. szám alatti épületben.

A teljes műemléki épületet a Budavári Önkormányzat újította fel.

Az építkezés 2010. április 4-én kezdődött meg, a műszaki átadás-átvételi eljárás 2011. nyár elején történt meg. A beruházás keretében az épület teljes felújítása megtörtént, új lakások kialakításával. Emellett a felújítás kiterjedt a homlokzati kőelemek javítására, tisztítása, gipszkonzolok, díszrózsák és homlokzati domborművek javítására és pótlására.

Az épület Attila utcai oldalán egy cukrászda helyiséget is kialakítottak, míg a Döbrentei utca felőli részen a majdani Mesemúzeum és Meseműhely kap helyet. Az eddigi beruházás értéke 217 millió forint, amelyet a Budavári Önkormányzat saját költségvetési forrásból és a Fővárosi Városrehabilitációs pályázaton elnyert forrásból finanszírozta.

A Mesemúzeum és Meseműhely ünnepélyes alapkő-letételén elhangzott, hogy az ötlet Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőtől, Budavár díszpolgárától származik. Ezt a kezdeményezést karolta fel a Budavári Önkormányzat, amely a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen működtetné a majdani intézményt.

A múzeum kialakításához az önkormányzat és a PIM 23 millió forintot nyert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pályázatán.

A tervek szerint a kiállítás jövő évben, 2012. szeptember 30-án Benedek Elek születésének évfordulóján, a Magyar Népmese Napján nyitja meg kapuit. A terve szerint az intézményben – ahogyan a neve is mutatja – műhely-foglalkozásokat is tartanak majd, ezek segítségével vezetik be a gyermekeket a mesék világába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.