Lélegzés

Oscar-esélyes osztrák film nyerte a Jameson CineFest fődíját

Véget ért szombat este a VIII. Jameson CineFest, azaz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál; fődíját, a miskolci születésű Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett Pressburger Imre-díjat Karl Markovics filmje, a Lélegzés (Atmen) kapta, amelyet a férfi főszereplő, Thomas Schubert vett át.

2011.09.25 08:46ma.hu

A CineFesten tizennégy nagyjátékfilm - valamennyi magyarországi ősbemutató -, hat további nagyjátékfilm versenyen kívül, a CineClassics részeként kilenc filmklasszikus, tizenkilenc kisjátékfilm, tíz dokumentum- és tizenöt animációs film szórakoztatta a nézőket. Emellett három kiállítás, három workshop, konferenciák, számos szakmai találkozó szerepelt a programban.

Muszatics Péter, a seregszemle kommunikációs igazgatója elmondta: a Jameson CineFest nyolc év munkájával Magyarország legígéretesebb és legerősebb filmes mustrája lett. Beszámolt arról, hogy Max Zahle Raju című filmje lett a legjobb kisjátékfilm, Nagy Viktor Oszkár Két világ között című alkotása pedig a legjobb dokumentumfilm. Az animációs blokk fődíját - amelyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek - az Elveszett és megtalált érzelmek osztálya nyerte. A FICC, azaz a Nemzetközi Filmklubszövetség Christian Schwochow A láthatatlan nő című alkotását (Die Unsichtbare) tüntette ki a Don Quijote-díjjal.

A Film New Europe díját Adrian Sitaru magyar-román koprodukcióban készült Legjobb szándéka kapta, amit Vágási Emőke koproducer vett át - sorolta a kommunikációs vezető az elismeréseket. Kitért arra is, hogy először értékelte a "látottakat" nemzetközi ökumenikus zsűri a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, ez is fontos lépés a rendezvény nemzetközi hírnevének erősítésében. "Ők is a Lélegzést díjazták, a film továbbá elnyerte a kritikusok díját, tehát Markovics és Schubert három díjjal térhetnek haza" - tette hozzá Muszatics Péter.

Az egyre erősödő CineClassics filmtörténeti programsorozat - Szabó István védnöksége mellett - komplett Szőts István-retrospektívet vetített, a Miskolci Galériában kiállítás, továbbá konferencia emlékezett a 70 évvel ezelőtt készült Emberek a havason legendás rendezőjére.

Az érdeklődők nagyszabású Krzysztof Kieslowski- és Major Tamás-kiállítást láthattak, volt továbbá filmes fórum a szakma támogatási rendszerének átalakításáról, roma workshop és háromnapos mozis szakmai program - foglalta össze az egy héttel ezelőtt kezdődött filmmustra történéseit Muszatics Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.