A muzsika hajója a klímavédelemért...

Fogjunk össze! - Környezetvédelmi program-sorozat az A38-on!

Az A38 Hajó is csatlakozik a zöldtárca Klíma Programjához, "Protect & Protest" címmel környezetvédelmi programsorozatot indít az A38 Hajó a zöldtárcával közösen, a minisztérium Klíma Programjához csatlakozva.

2008.04.10 19:12a38.hu

Az A38 Hajó is csatlakozik a zöldtárca Klíma Programjához, "Protect & Protest" címmel környezetvédelmi programsorozatot indít az A38 Hajó a zöldtárcával közösen, a minisztérium Klíma Programjához csatlakozva.

Ezt Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelenette be csütörtökön Bognár Attilával, az A38 Hajó programigazgatójával közösen, a hajón megrendezett, zöld ételekből elkészített rendhagyó "zöld ebéden". A közös programsorozat fontos része a környezettudatos gondolkodásért, a klímavédelemért folytatott akciósorozatnak.

Egy hely, ahol fontos

A hetvenes évek romantikus világának - amely után ma oly sokat nosztalgiázunk - az egyik fő jellegzetessége a katasztrófafilmek virágzása volt (Földrengés, Pokoli torony 1974, Hurrikán 1979).

Ám a katasztrófafilmek korának már régen vége azért, mert mára egyetlen vonulata, változata sem lehetne igazán naiv, vicces, kedvesen vagy rémisztően elvont, hisz a katasztrófák túl közel kerültek hozzánk, túl valósakká váltak, s mi jobb híján általában illedelmesen hallgatunk a veszélyeikről. Megpróbálunk nem venni tudomást róluk, vagy olyan távoli jövőbe helyezni őket, ahová már biztosan nem látunk el mai perspektívánkból.

Pedig a természeti katasztrófák mára hétköznapivá váltak, s mi mintha már hozzá is szoktunk volna ahhoz, hogy itt egy várost önt el a víz, ott egy párezer éves gleccser olvad el, nyáron tél van, télen nyár, s csak olyankor kapjuk fel a fejünket, hogy valamit tenni kellene, amikor már kibírhatatlan az ózonlyukon beperzselő nap ereje, vagy a mi házunk úszik, s nem azé, akit a tévében látunk.

Hogy ez ellen bármit is tehessünk, először is tudatosítani kell azt, hogy mi is felelősek vagyunk a környezetünkért. Hogy igenis tehetünk, ráadásul sokat, azzal, hogy mit eszünk, iszunk, vásárolunk, hogyan élünk, beszélünk s reagálunk a környezetünk gondjaira, kérdéseire.

Ez a fesztivál erről szól: a tudatosításról. Arról, hogy felelősséggel tartozunk a környezetünk iránt, hogy éljünk úgy, hogy akár a legkisebb, leghétköznapibbnak tűnő kérdésben való döntésünkkor is a jövőnk, a környezetünk védelmében és javára döntsünk.

S, hogy ennek a szemléletnek nem csak hívei vannak már, hanem képviselői, szószólói is, akik közül néhányan e szellemiséget már egész pályájukon hirdető zenészek, akik most az A38 Hajóra látogatnak.

Egy ember, akinek fontos

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a következőket írja a Protect & Protest sorozat műsorfüzetének bevezetőjében:

"Tisztelt olvasók! Fontos dolgot tartotok a kezetekben. Ez a programfüzet nem csak egyszerűen az A38 hajó és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közös programsorozatát mutatja be. Sokkal több annál. Egy olyan összefogás jelképe, melyet reményeink szerint több is követ majd, nem csak Budapesten, hanem országosan is, nem csak a két intézmény között, hanem sokak csatlakozásával. A modern, mainstream és alternatív kultúrát egyaránt támogató A38 és a zöld minisztérium összefogásának nem csak miniszterként örülök nagyon, hanem liberális pártpolitikusként, sőt, apaként is, akinek a gyerekei ugyan (szerencsémre) még nincsenek abban a korban, hogy minden hétvégéjüket az A38 különböző koncertjein töltsék, de azt hiszem, ez már nem sokáig várat magára."

"A Hajóval, közösen, szeretnénk minél több embert meggyőzni arról, hogy mennyire fontos dolog a környezettudatos életmód, kortól, nemtől, vagy akár lakóhelytől függetlenül. Teljesen természetes, hogy különbözőképpen tudjuk megfogalmazni ugyanazokat a gondolatokat. De a lényeg ugyanaz, bárhogyan is mondjuk: oda kell figyelnünk arra, hogy mit teszünk Földünkkel."

"Elképzelhető, hogy az éghajlatváltozás legdrasztikusabb hatásai nem a mi életünkben fognak bekövetkezni, de az biztos, hogy ez csak a kezdet, amit már a saját bőrünkön is érzünk. Példa erre sok van, elég, ha arra gondolunk, hogy az elmúlt években hányszor volt szélsőséges az időjárás, egyformán küzdöttünk aszályokkal és árvizekkel, tikkasztó hőséggel és orkánokkal. A helyzet ennél sajnos még sokkal rosszabb is lehet."

"Megakadályozni ezeket nem tudjuk, de a jelenségek súlyosságát igenis tudjuk mérsékelni! Ez egy-egy embernek nem is kerül olyan nagy erőfeszítésébe. Apróságokkal is tehetünk a környezetünkért, ha például energiatakarékos izzókat vásárolunk hagyományosak helyett, vagy szelektíven gyűjtjük a szemetet. Ezek nem nehéz dolgok, viszont a sok kis apróság összeadódik, és együtt csodákra lehetünk képesek.

"A Minisztérium és a Hajó közös programjai erről szólnak; a sok apróságról, és az ezekkel elérhető nagy eredményekről. Gondoljatok mindezekre legközelebb, amikor mentek az A38-ra, és nagy nehezen sikerül a rakparton keresztül elérni a hajóhoz, amikor nem szokványos környezetben isztok meg egy sört a munka után, vagy éppen amikor annyira jó koncerten vagytok, hogy az egész közönség ugrálni kezd, és a zene ritmusára reng az egész hajó. Gondoljatok arra, hogy annak a néhány száz embernek mekkora ereje van, akik megrengetnek egy ekkora hajót, csak azzal, hogy egyszerre ugrálnak! Látjátok, együtt mire vagyunk képesek?"

[1/3]next
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal
  3. 3. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.