A kulturális párbeszéd évében vagyunk

A kultúra védelme globalizálódó világunkban

Kellő fogyasztóvédelem mellett fel kell számolni a hamisítást és kalózkodást, míg a teljesítményen alapuló verseny ésszerű, tisztességes szabályozásával meg kell védeni az európai kultúra sokféleségét - jelentette ki Lévai Katalin.

2008.04.09 16:45OS

Lévai Katalin abban az írásos hozzászólásban jelentette ezt ki, amelyet április 9-én nyújtott be Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésének, Vasco Graça Moura portugál néppárti képviselő Európai kulturális program a globalizálódó világban témájú jelentéséhez.

Lévai Katalin, akinek jelentése alapján az EP határozatot fogadott el a szerzői jogok határokon átívelő kollektív kezeléséről s javaslatai beépülnek a bizottsági dokumentumba is, kifejtette, hogy többek között garantálni kell a kulturális termékek (internetes) kereskedelmére vonatkozó szabályok nyíltságát és átláthatóságát, megteremtve a tisztességes piacra jutást, különös tekintettel az audiovizuális és a zenei ágazatra.

- A kulturális párbeszéd évében külön figyelmet kell, hogy fordítsunk a sokféleség megőrzésére, a kultúrák közötti párbeszéd erősítésére, a kulturális értékek védelmére, létrehozóik megbecsülésére - érvelt a magyar képviselő. Kifejtette, hogy a lisszaboni stratégia nem fogja elérni alapvető céljait, ha a kultúrát nem úgy kezeljük, mint annak lényegi részét. Ugyanakkor, mint az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője és koordinátora az előkészületben lévő európai roma stratégiának sajnálattal vette tudomásul, hogy a jelentés kevés figyelmet fordít a kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok egymás, illetve tartózkodási országuk közötti kapcsolatában a kultúra közelítő, feszültségeket oldó, rokonszenvet ébresztő szerepére.

- A művészetek kiemelkedő szerepet játszanak a kisebbségek integrációjában, emellett anyagilag is támaszt nyújthatnak a tehetséges művészeknek olyan, minden tagállamban jelen lévő, egzisztenciális és beilleszkedési gondokkal küszködő népcsoportok körében is, mint a romák, akik évszázadokra visszanyúló, máig őrzött tradicionális kultúrát hordoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.