Elárvereznek egy állítólag vele készült felvételt

Szexfilm Marilyn Monroe-val?

Árverésre bocsát egy állítólag Marilyn Monroe-val készült szexfilmet egy spanyol gyűjtő. Akad azonban szakértő, aki vitatja a nyolcmilliméteres felvétel hitelességét.

2011.07.21 13:45MTI

Az augusztus 7-i Buenos Aires-i árverést meghirdető gyűjtő, Mikel Borsa szerdán elmondta, hogy legalább 500 ezer dolláros bevételt vár a hatperces, szemcsés, fekete-fehér filmtől, amelyet szerinte 1947-ben vettek fel a húszéves Monroe-val, akit akkor még csak Norma Jean Bakerként ismertek.
   
A tekintélyes Monroe-relikviagyűjteménnyel rendelkező Scott Fortner azonban azt állítja: a filmen látható nő nagyobb darab és kevésbé nőies, mint a legendás filmsztár. "Ez nem Marilyn. Sem az áll, sem az ajkak, sem a fogak nem hasonlítanak. Marilyn apró kis teremtés volt. Ezt tényként mondhatom. Birtokomban vannak a ruhái" - jelentette ki a gyűjtő.
    
Borsa viszont arra hivatkozik, hogy a most kalapács alá kerülő film annak a 16 milliméteres felvételnek a párja, amely több mint egy évtizede bukkant fel. Mint mondta: a negyvenes években bevett szokás volt, hogy egyszerre két kamerával - 8 és 16 milliméteressel - is felvették a szexfilmeket, mert a közönség körében mindkét formátum forgalomban volt.
   
Borsa a 16 milliméteres verzió 1997-es eladásában is közreműködött. A filmet egy európai magazin vette meg, amely 600 ezer példányban forgalomba hozta, mielőtt az eredeti tekercset 1,2 millió dollárért megvásárolta egy gyűjtő. A felvétel itt-ott még fellelhető az interneten.
   
Borsa nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek a tulajdonában volt a 16 milliméteres és a most előkerült 8 milliméteres tekercs, és azt sem, hogy az eladók, akik közvetítőnek kérték fel, hogyan jutottak hozzá. Mint elárulta, a Buenos Aires-i árverésen befolyó bevételből tíz százalékos részesedést kap. Jóslása szerint az aukció körül legalább akkora lesz a médiafelhajtás, mint annak idején 1997-ben Madridban, amikor levetítette a 16 milliméteres felvételt.
   
A "Marilyn-közösségben" sokan évek óta vitatják a film hitelességét, és széles körben elterjedt a nézet, hogy nem Monroe szerepel a felvételen - hangsúlyozta Fortner.
   
A filmen látható nő arca sok vonásában különbözik a világ által megismert sztárétól, viszont hasonlít a negyvenes évek végén az első filmjeiben, köztük a Love Happy című produkcióban látható Monroe-hoz. Azt Fortner is elismerte, hogy később a színésznő sokkal karcsúbb lett, több plasztikai műtéten is átesett, emellett vonásain a modelliskolában tanultak is változtattak.
   
Marilyn Monroe 1962-ben, 36 esztendős korában hunyt el altató-túladagolás következtében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.