Christine Lagarde visszaélt hivatali hatalmával?

Megvádolták Strauss-Kahn lehetséges utódját

Elhalasztotta a döntést Christine Lagarde gazdasági és pénzügyminiszter ügyében pénteken a francia igazságszolgáltatás.

2011.06.10 15:49MTI

A francia köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) július 8-án fog arról nyilatkozni, hogy vizsgálatot indít-e Lagarde ellen hivatali hatalommal való visszaélés vádjával egy három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amelyben a tárcavezető az ügyészség gyanúja szerint az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.
   
A CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat.
   
Lagarde az első számú esélyes a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára, amelyre a pályázatokat péntekig lehet benyújtani. Az igazgatótanács június 30-án nevezi meg Dominique Strauss-Kahn utódját. A miniszter korábban jelezte, hogy egy esetleges bírósági eljárás esetén sem lép vissza a jelöltségtől.
   
Jean-Louis Nadal, a legmagasabb büntetőjogi intézmény, a semmítőszék főügyészének gyanúja szerint a gazdasági miniszter az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert, ezért május 10-én az ügy kivizsgálását kérte a CJR-től.
   
Tapie 1993-1994-ben adta el az Adidas sportszergyártó céget az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais banknak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy száz millió euró kamatot fizetett Tapie-nak.
   
A hatalmas polémiát kiváltó ügy miatt idén áprilisban szocialista politikusok fordultak az ügyészséghez. Az ellenzék szerint államügyről van szó, s kifejezetten a gazdasági miniszter szerepének kivizsgálását kezdeményezték a kártérítés megítélésében. A gazdasági minisztérium akkor úgy kommentálta az ügyet, hogy "az eljárás normális menetének" tekinti a megindított vizsgálatot, amelynek során a miniszter "a birtokában lévő információkkal ismételten be fogja bizonyítani a vád megalapozatlanságát".
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.