Megmentik a zaklatottakat

Önt is zaklatta Dominique Strauss-Kahn?

Felhívással fordult más feltételezett francia vagy afrikai áldozatokhoz a Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját szexuális bűncselekménnyel vádló szobalány amerikai ügyvédje.

2011.06.08 12:19MTI

"Ha van olyan nő Franciaországban vagy Afrikában, akit szexuálisan bántalmazott vagy megerőszakolt Dominique Strauss-Kahn, hívjon fel engem, mert segíteni akarunk neki" - mondta Kenneth Thompson a France 2 francia közszolgálati televízió híradójában kedden este sugárzott interjúban.

A hétfői bírósági meghallgatást követően - amelyen a volt IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott valamennyi vádpontban - a nyilvános felhívás feltehetően Tristane Banon francia újságírónak szólt, aki Strauss-Kahn letartóztatását követően jelezte: fontolgatja, hogy egy közel tíz éve történt szexuális bántalmazás miatt ő is panaszt tesz a politikus-közgazdász ellen. Ez azonban nem történt meg, s Banon ügyvédje egy hétfő esti francia televíziós műsorban a visszakozást azzal indokolta, hogy ügyfele nem kívánja az amerikai igazságszolgáltatást befolyásolni. A nőkkel szembeni diszkriminációs ügyekre specializálódott Kenneth Thompson arról ismert, hogy a rendőrségi vagy munkahelyi visszaélések áldozatául esett nőknek több millió dolláros összegű kártérítéseket ítéltet meg a bírósággal. Francia hírmagyarázók szerint a "Strauss-Kahn-ügyet" egy gazdag és befolyásos fehér férfi és szegény fekete nő közötti ellentétként fogja majd beállítani a bíróság előtt. Ez pedig nem feltétlenül rossz hír a védelem számára, amely azt próbálja bebizonyítani, hogy a feltételezett áldozat az egész feljelentési üggyel pénz szeretne keresni.

Egy amerikai bűnügyi újságíró a blogjában eközben arról számolt be, hogy Nicolas Sarkozy francia államfőt évek óta barátság fűzi Ray Kellyhez, New York rendőrfőnökéhez.

Leonard Levitt azt írta, hogy Sarkozy 2006-ban még belügyminiszterként Becsületrenddel tüntette ki az amerikai rendőrt a terrorizmus ellen folytatott harcért.

A franciául kiválóan beszélő Ray Kelly - aki korábban az amerikai vámhivatalt vezette -, legutóbb tavaly nyáron járt a francia elnöki hivatalban, egy francia kollegája kitüntetésének átadásán.

Levitt szerint ez arra utal, hogy a kapcsolat továbbfejlődött Sarkozy és Kelly között, aki szeret szívességeket tenni "olyan befolyásos személyiségeknek, akik esetleg neki is tehetnek szívességeket".


Levitt elsősorban azt kifogásolta, hogy a rendőrfőkapitány gyakorlatilag semmit nem tett annak kiderítésére, hogy ki szivárogatta ki a rendőrségről a Strauss-Kahnra nézve terhelő bizonyítékokat, miközben korábbi, hasonló esetekben szigorúan lépett fel. Bruno Roger-Petit, a Le Nouvel Observateur című francia baloldali hetilap politikai újságírója keddi blogjában "tanulságosnak" nevezte, hogy Sarkozy és Kelly személyes kapcsolatáról eddig egyetlen francia sajtóorgánum sem számolt be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.