A scheveningeni börtönben várja a folytatást

NT: Mladic nagyon együttműködő volt a fogdába érkezésekor

Az NT törvényszéki írnoka közölte: rendkívül együttműködő volt Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok, amikor megérkezett a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) büntetés-végrehajtási intézményébe.

2011.06.01 19:50MTI

Mladic kedd este érkezett meg a scheveningeni börtönbe, a népirtással vádolt egykori vezetők és katonatisztek gyűjtőhelyére.
   
John Hocking törvényszéki írnok elmondta, Mladic megérkezésekor semmilyen probléma nem volt, az egykori tábornok világosan megértette, amikor hozzá beszélt, s elmagyarázta neki a fogva tartás szabályait.
   
A Mladicot az előírásoknak megfelelően megvizsgáló orvos nem állapított meg olyan egészségügyi problémát, amely meggátolhatná fogva tartását.
   
Ez ellentmond az extábornok belgrádi ügyvédje által a kiadatás ellen felhozott érvnek, miszerint Mladic mentálisan és fizikailag is túl gyenge ahhoz, hogy kibírja a Nemzetközi Törvényszéken reá váró, szövevényes és elhúzódó pert. Mladic családja szerint a volt parancsnok legalább két agyvérzést szenvedett, amíg - 16 éven át - szökésben volt.
   
Mladicot a múlt csütörtökön fogták el egy vajdasági faluban, s pénteken jelenik meg először az NT előtt, ahol nyilatkozhat arról, hogy bűnösnek érzi-e magát az ellene népirtás, háborús és emberiesség elleni bűnök miatt felrótt 11 vádpontban.
   
Mladicot egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt 10 ezer civil megölésével, továbbá a srebrenicai mészárlással, közel 8 ezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.