Megállapodott az elnök és egy törzsi vezető

Jemen: vége a harcoknak?

A harcok beszüntetésében állapodott meg egymással a jemeni elnök és az arab ország legerősebb törzsének a vezetője.

2011.05.29 07:56MTI

Az Ali Abdalláh Száleh államfőhöz hű katonák és Szadik al-Ahmar sejknek, a hásíd törzs vezetőjének a fegyveresei öt napja heves harcokat vívnak egymással. Az összecsapásokban legkevesebb 125-en vesztették életüket.
   
A leghatalmasabb és számottevő katonai erővel - így nehézfegyverzettel is - rendelkező törzs és a hadsereg közötti harcok színtere a főváros északi része.

A törzs fegyveresei az elmúlt napokban elfoglalták a belügyminisztérium, valamint több más minisztérium és az állami hírügynökség épületét. A vasárnap délelőtt életbe lépő megállapodás szerint a törzsi fegyveresek elhagyják az általuk elfoglalt épületeket, és kivonulnak a csatatérré változott városrészből.
   
Ahmar sejk valaha Száleh szövetségese volt, de hátat fordított neki, és átállt a felkelők oldalára. A törzsi vezető azt vetette az elnök szemére, hogy 33 éve tartó hatalmának a megtartása érdekében polgárháborút akar kiprovokálni. Ezt a feltevést Száleh határozottan tagadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.