Email-ben védekezett

Tagadta bűnösséget Strauss-Kahn

"A lehető legerőteljesebben" tagadta a vele szemben felhozott vádakat volt beosztottjainak elküldött e-mailjében Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten lemondott vezérigazgatója.

2011.05.23 19:29MTI

A címzettek köréből kiszivárogott üzenetet hétfőn ismertette több média, köztük a CNN amerikai hírtelevízió.

Az e-mailben, amelyet John Lipsky, az IMF ügyvezető vezérigazgatója küldött szét az ENSZ szakosított szervezete alkalmazottainak, Strauss-Kahn kifejezte meggyőződését, hogy fel fogják menteni és így fogalmazott: nem tudta "elfogadni, hogy a valutaalapnak - és önöknek, drága kollégáim - bármilyen módon osztozniuk kellene személyes rémálmomban. Ezért mennem kell."

Strauss-Kahnt
azzal vádolják, hogy megpróbálta megerőszakolni a New York-i Sofitel egyik szobalányát. A francia politikus-üzletember a szálloda két másik női alkalmazottjának is ajánlatot tett - jelentette hétfőn a CNN a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva.

A volt IMF-vezér egy nappal az állítólagos incidens előtt jelentkezett be a hotelba, és rögtön a regisztráció után pezsgőzni invitálta az őt a lakosztályába felkísérő recepciós nőt, aki ezt visszautasította. Később felhívott egy másik recepcióst is, hogy nem lenne-e kedve meginni valamit, ha lejár a szolgálata, de ismét visszautasításba ütközött.


Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe, majd tartóztatták le és vádolták meg szexuális bűncselekmény elkövetésével, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással. A volt IMF-vezért akár 25 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az IMF hétfőtől fogadja a jelöléseket a Dominique Strauss-Kahn lemondása után megüresedett pozícióra. A pozícióért küzdelem bontakozott ki az IMF-vezért hagyományosan kijelölő Európa és a feltörekvő gazdaságok között.

Az "öreg kontinensen" a jelek szerint konszenzus alakult ki abban, hogy a valutaalap új vezére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter legyen. Ezzel ő lenne az ötödik francia az 1946-ban létrehozott valutaalap élén.

A kiválasztási folyamat a tervek szerint június 30-án zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.