"Fel kell gyorsítani a hatalomátadást"

A jemeni ellenzék két hetet adott az elnöknek a távozásra

A jemeni ellenzék felszólította csütörtökön Ali Abdallah Száleh elnököt, hogy két héten belül mondjon le, és elutasította a részvételt a rijádi hatalomátadási tárgyalásokon az államfő képviselőivel.

2011.04.14 13:55MTI

"Ismét hangsúlyozzuk, hogy fel kell gyorsítani a hatalomátadást, s Szálehnek két héten belül le kell mondania. Ezért nem megyünk el Rijádba" - mondta az ellenzéki pártkoalíció vezetője, Muhammad Abdel Malek al-Mutavakil.
   
A hat térségbeli államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) vasárnap felszólította a jemeni elnököt, hogy az ellenzékével kötendő alku keretében adja át a hatalmat egyik alelnökének. A rendezési terv azonban nem állapít meg határidőt a hatalom átadására, és mentesíti az elnököt és családját a törvényes felelősségre vonás alól. Kedden tízezrek tüntetek Jemen nagyobb városaiban, tiltakozva a GCC rendezési terve ellen.
   
Száleh hétfőn bejelentette, hogy nincs kifogása a hatalom békés, alkotmányos keretek közt történő átadása ellen és üdvözölte a GCC kezdeményezését. Az Öböl menti államok külügyminiszterei közölték, hogy még ezen a héten Rijádba várják Szálehet és az ellenzéki koalíciót a hatalom átadásáról folytatandó közvetítői tárgyalásokra. Száleh beleegyezett a rijádi tárgyalásokon való részvételbe, Mutavakil azonban azt mondja, hogy az ellenzék nem megy el Rijádba, s a GCC rendezési tervében "nincs semmi új".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.