Több mint 11 ezer halott és 17 ezer eltűnt személy

Japán: újabb erős utórengés rázta meg Honsu szigetét

Meghaladta a 11 ezret a pusztító földrengés halálos áldozatainak száma Japánban: a keddi tokiói adatok szerint a március 11-én pusztító földregésnek és szökőárnak 11063 halottja van, az eltűntek száma 17258. Közben újabb utórengések rázták meg Honsu szigetét.

2011.03.29 17:51MTI

Előző nap a japán hatóságok még 10 872 halottat, és emellett 16 244 eltűntet tartottak nyilván.
   
A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként  a tengerparti zónákban.
   
A legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, az új adatok szerint 6744, Ivate prefektúrában 3264-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 997 halott.
   
Várhatóan a halottak száma a közölt adatokhoz képest tovább nő majd, hiszen a földrengésben és a tengerárban egész családok vesztek oda, így az emberek eltűnéséről esetleg nem is kaptak információt a hatóságok. Főként Fukusima prefektúrában vannak gondok, ahol az áldozatok felkutatását akadályozza a sérült atomerőműből kiszabaduló radioaktív szennyezés.

fotó: MTI


Újabb erős utórengés rázta meg Honsu szigetét

A Richter-skála szerint 6,4-es erősségű, helyi idő szerint este 8 óra előtt néhány perccel bekövetkezett földmozgás Tokióban is kilendítette a magasabb épületeket.

Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok, és egyelőre újabb áldozatokról vagy károkról sem érkezett jelentés a térségből, amelyben március 11-én hatalmas szökőár pusztított egy 9-es erősségű cunami nyomán.

A kínai földrengés-megfigyelő központ közlése szerint a keddi rengés epicentruma Japán fő szigetétől, Honsútól keletre a Csendes-óceánon - Mijagi és Fukusima prefektúrák közelében - fészke pedig mintegy 20 kilométeres mélységben volt.

Az újabb utórengést a Tokiótól északra fekvő összes japán prefektúrában érezték a lakossági visszajelzések szerint. Nem jeleztek viszont újabb károkat a kedd esti rengés nyomán a Fukusima 1-es atomerőműből, amelyben 18 napja súlyos balesetet okozott az akkori katasztrófa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.