Újabb földrengések, cunamiriadó

Cunami-riadó: borzasztó veszélyben a fukusimai atomerőmű

Soha nem mért erősségű, 8,9-es földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. A legfrissebb adatok szerint több száz ember meghalt. Gátak szakadtak át, épületek rongálódtak meg, egy atomerőmű pedig robbanás közeli állapotba került.

Újabb megdöbbentő képek Japánból: hatalmas földrengés rázta meg az országot képgaléria

2011.03.11 23:35ma.hu

Elérte Hawaiit a cunami

A cunami elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN. A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát.

A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben. A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit.

Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés. A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint 4 órakor értesítették a vészhelyzetről.

Ellenőrzés alá vonták a reaktort

A japán kormány bejelentette, hogy ellenőrzés alá vonták a Fukusima 1-es atomerőmű meghibásodott reaktorát.

Az Atomenergetikai Világszövetség egyik elemzője úgy tudja, hogy már folyik a reaktor hűtése, és hűtővizet pumpálnak a tartályokba. Edano Jukio kabinettitkár azt is közölte, hogy eloltották a tüzet Mijagiban, az Onagava atomerőműben. Ott radioaktív szennyeződés nem fenyegetett.

Tokióban megállt az élet a földrengés után

A vasúti közlekedés megbénult, és az állomásokon hiába várnak az ingázók tömegei az általában óramű pontossággal induló vonatokra. Sokan a mobiljukkal próbálnának valakitől segítséget kérni, de ezúttal erre sincs mód, ugyanis nem működnek a mobiltelefon-hálózatok sem. A föld alatti telefonkábeleknek csak egy része rongálódott meg, így az egyébként mindig üresen álló nyilvános fülkék előtt most sorok kígyóznak.

A kelet-ázsiai ország vezető telekommunikációs cége, a Nippon Telegraph and Telephone Corp. létrehozott egy forródrótot és egy speciális internetes oldalt is, ahol az emberek üzenetet tudnak hagyni családjuknak és barátaiknak arról, hogy épségben vannak.

A Japán történetében példa nélküli földrengés nyomán országszerte több millió otthon maradt áram nélkül, a rengést követő szökőár pedig autók és házak tömegeit sodorta magával. A fővárosban az épületek erőteljesen kilengtek, és az utcákat ellepték az emberek, akik igyekeznek hazajutni. "Ez egy olyan földrengés, amely 100 évben egyszer fordul elő" - mondta Akira Tanaka, aki az egyik tokiói étteremben dolgozik. Tanaka pénteken életében először úgy döntött, hogy gyalog indul haza, a fővárostól mintegy 20 kilométerre lévő otthonába.

"Már egy órája és 10 perce gyalogolok, és még körülbelül három órát kell mennem" - sajnálkozott.

Tokióban - amely többek között arról híres, hogy technológiailag mennyire fejlett és milyen jól szervezett város - pénteken lezárták a fővárost keresztül-kasul behálózó metró- és vasúti vonalakat, és még a nagy sebességű szuperexpressz működése is leállt.

Az East Japan Railway vasúttársaság normális körülmények között maximum egy órán belül helyre szokta állítani a felmerülő problémákat, ezúttal azonban jelezte, hogy a szolgáltatást a nap hátralévő részében nem tudja biztosítani, így az állomásokon ragadt emberek az éjszakát szállodákban vagy éjjel-nappali kávézókban kell hogy töltsék.

Jukio Edano kormányszóvivő azt javasolta az ingázóknak, hogy inkább maradjanak ott, ahol vannak, nehogy bajuk essen.

Martonyi János: Magyarország ki fogja venni részét a segítségből

Magyarország és a magyar kormány részvétét fejezi ki a Japán földrengés áldozatainak és családtagjaiknak és az egész japán népnek - jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter pénteken Gödöllőn az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális ülését megelőző sajtótájékoztatóján.

Martonyi János hozzátette: egyelőre felmérhetetlenek a károk, jelenleg valószínűleg senki nem tudja pontosan hányan haltak meg, vagy hányan tűntek el, de az biztos, hogy a magyar idő szerint péntek reggeli 8,9-as erősségű földrengés Japán történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a Magyar Református Szeretetszolgálat már felajánlotta segítségét Japánnak és "meg fog mozdulni egész Magyarország, a civil szervezetek és a magyar kormány is ki fogja venni a részét a segítségből."

Átszakadt egy gát a földrengés övezetében

Átszakadt egy gát pénteken Japánban, pár órával azután, hogy földrengés sújtotta az északkeleti országrészt.

A víztározóból kitörő áradat házakat borított el Fukusima prefektúrában, de még nem tudni, hogy vannak-e áldozatok. A japán kormány figyelmeztetett, hogy az utórezgések is okozhatnak újabb tengerárat.

Egy dátumozatlan, archív légi felvételen a fukusimai atomerőmű látható Onamahában. (fotó: MTI)


Vegyvédelmi alakulatot küldtek egy atomerőműhöz

Atomenergetikai szükségállapotot rendelt el pénteken a japán kormány, mert egyelőre nem tudják lehűteni a földrengés miatt leállított egyik atomreaktort; a védelmi minisztérium vegyvédelmi alakulatot küldött a helyszínre.

Pár órával a hiba észlelése után a kabinet főtitkára azt közölte, hogy a reaktort ellenőrzés alá vonták. Az Atomenergetikai Világszövetség elemzője szerint megkezdődött a reaktor hűtése, és hűtővizet pumpálnak a tartályokba. Az Egyesült Államok igen gyorsan reagálva a Japánban állomásozó légiereje segítségével küldött hűtőfolyadékot a reaktor számára. A Tokiótól 270 kilométerre északkeletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorából nem került sugárzó anyag a környezetbe, "az intézkedéseket elővigyázatosságból rendelték el a környéken, hogy a legrosszabb esetben is készen álljanak" - mondta Edano Jukio, a kabinet főtitkára. Atomenergetikai szükségállapotot most első ízben rendeltek el Japánban. A gondot az okozta, hogy a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működött. A helyi hatóságok közlése szerint a reaktor magja körül csökkenni kezdett a hűtővíz szintje, de nem süllyedt a fűtőelemek alá. Szakértők szerint "a legrosszabb eset" az lehetett volna, hogy ha sokáig nem tudják helyreállítani a hűtést, akkor a reaktor magja beolvad, és radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe.

A reaktor három kilométeres körzetéből hatezer embert telepítettek ki. Gondok voltak Mijagiban, az Onagava atomerőműben is, de sugárzás veszélye ott nem fenyegetett, mert a turbinaház gyulladt ki, és sikerült is eloltani a tüzet. Országszerte 11 reaktor állt le automatikusan a földrengéskor, s ezzel ideiglenesen kiesett az atomenergia termelő kapacitás 18 százaléka.

A rengés után pár órával Fukusima prefektúrában átszakadt egy gát, és a kiömlő víz házakat borított el. Az esetleges áldozatokról még nincs hír.

A katasztrófában a legfrissebb hivatalos összesítés szerint 337-en vesztették életüket, és 531 embert eltűntként tartanak nyilván. A japán hírügynökség nem hivatalosan ezernél is több halálesetet tart valószínűnek.

Tokióban több millió ingázó rekedt a munkahelyén a vasút és a metró leállása miatt. A kormány kérte az embereket, hogy ne próbáljanak gyalog hazamenni az agglomerációba, mert akkor "egyes utak úgy fognak kinézni, mint zsúfolt vonatok".

A kormányzati és önkormányzati intézmények megnyitották kapukat, és szükségszállást biztosítanak, akinek tudnak. Beengedik az embereket aludni 244 iskolába is.

Éjjel néhány vonalon már megindult a vonatközlekedés a főváros térségében. A kormány válságtanácskozásokat tart. Kan Naoto miniszterelnök felkérte a pártokat és az üzleti köröket, hogy működjenek együtt a kormánnyal a szükséghelyzetben.

A kormányzó Demokrata Párt vezetősége azonnal hozzájárulását adta, hogy pótköltségvetést fogadjanak el erre a pénzügyi évre. Az ellenzék teljes támogatását ígérte. Tokió Narita és Haneda repülőterén tízezrek rekedtek a járatok kimaradása miatt. Országszerte 711 járatot töröltek a repülőtereket ért károk miatt. Szendai repülőterét elárasztotta a tenger.

Újabb erős földrengés rázta meg Japánt

Újabb erős földrengés volt Japánban, ezúttal a szigetország északnyugati részén, a fő sziget, Honsú középső, hegyek szabdalta területén helyi idő szerint szombat hajnali négy órakor.

A földrengés epicentruma Tokiótól mintegy 170 kilométerre északra, Niigata prefektúrában, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt a japán meteorológiai ügynökség közlése szerint. A föld mozgását érezni lehetett Niigata mellett a szomszédos Nagano prefektúrában és Tokióban is, ahol ismét kilengtek a magas épületek. Televíziós beszámolók szerint a hajnali rengés földcsuszamlásokat okozott, és lavinákat indított el. Az ország átellenes, északkeleti részén, ahol helyi idő szerint péntek délután 8,9-es erősségű földmozgás pusztított, még mindig erős utórengéseket észlelnek.

Az olasz földtani és vulkanológiai intézet előzetes mérései szerint a nagy erejű japán földrengés közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgási tengelyét, ez azonban emberi léptékben minimális és észrevehetetlen - a másodperc néhány milliomodjára tehető - változást okoz a nap hosszában.

Gőzt engednek ki a fukusimai reaktorból

A bajba jutott fukusimai atomreaktor irányítói arra készülnek, hogy kinyissák a reaktortartály szelepét, s ezzel lecsökkenjen a tartályban a nyomás. A művelet radioaktív gőz kiszabadulásával járhat - jelentette be Kaieda Benri japán ipari miniszter helyi idő szerint a szombat hajnali órákban.

A miniszter szerint a kiszabaduló radioaktivitás nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát. Kaieda a japán hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy "valamit tenni kell" a nyomás csökkentésére.

Borzasztó és hatalmas tragédia - kattintson a képre!


A normális sugárzás ezerszerese a fukusimai atomerőműben

A normális sugárzási szint ezerszeresét mérték szombat reggel a fukusimai atomreaktor irányítótermében, miután meghibásodott az előző napi pusztító földrengés után leállított egyik reaktor hűtőrendszere - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

A Kyodo a nukleáris biztonságért felelős japán hivatal adataira hivatkozott. Az NHK japán közszolgálati televízió szerint a Tokiótól 270 kilométerre északkeletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorának körzetében a normális sugárzási érték nyolcszorosát mérték, de ez egyelőre nem jelent veszélyt az emberi egészségre nézve. Kan Naoto japán miniszterelnök mindazonáltal elrendelte a lakosság kitelepítését a reaktor körüli tíz kilométeres övezetből. Korábban három kilométeres körzetből evakuálták a lakosságot. A reaktornál az okozza a gondot, hogy a létesítmény hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működött. Közben az amerikai hadsereg cáfolta azokat a korábbi jelentéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok Japánban állomásozó légiereje segítségével küldött hűtőfolyadékot a reaktor számára.

A segítségről Hillary Clinton amerikai külügyminiszter beszélt újságíróknak.

Egy amerikai tisztségviselő később úgy pontosította Clinton szavait, hogy a minisztert arról tájékoztatták, hogy Japán segítséget kért, Washington pedig beleegyezett, és a művelet folyamatban van. A japán hatóságok azonban később a jelek szerint visszakoztak és maguk igyekeznek megoldani a problémát.

Rendőrség: több mint ezren haltak meg vagy tűntek el

Több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el a Japán északkeleti partvidékét pénteken megrázó, 8,9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott tengeri szökőár következtében - derült ki a rendőrség által szombaton frissített veszteségmérlegből.

Eszerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban. Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város strandján találták meg, miután a térségen végigsöpört a szökőár tíz méter magas hulláma.

A cunami feltételezések szerint 1200 háztartást érhetett el a körzetben.

A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek. A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek, mert a katasztrófa sújtotta övezetek nagy száma miatt továbbra is nehézségekbe ütközik az információgyűjtés.

Radioaktív gőzt engedtek ki egy atomreaktorból, gondok egy másik erőműnél

Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomreaktorának tartályából szombaton, hogy csökkentsék a benne uralkodó nyomást; közben hűtési gondok támadtak egy másik atomerőműnél is.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy az 1-es atomerőmű egyik reaktorának tartályából engedtek ki gőzt. Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé. A pénteki földrengés után az erőmű ugyan automatikusan leállt, de a létesítmény hűtőrendszere áramhiány miatt nem működött, és a tartalék áramforrás meghibásodott. A tartályban uralkodó nyomás emiatt a normális szint fölé emelkedett. A Tepco szóvivője elmondta, hogy egyelőre nincs probléma, de továbbra is figyelemmel követik a helyzetet. Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát. Közben zavarok támadtak egy másik erőmű, a fukusimai 2-es atomerőmű három reaktorának hűtési rendszerében is, a hatóságok elrendelték a létesítmény három kilométeres körzetében élő lakosság kitelepítését.

A két erőmű egymástól 12 kilométer távolságra - a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra - található.

A két erőműben összesen öt reaktornál - az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál - rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot. Japán északi részét pénteken rázta meg egy 8,9-es erősségű földrengés.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. Elérte Hawaiit a cunami

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.