Nem lehetett elmenekülni

Szörnyű videó és képek: Jajveszékelés és szirénák Tokióban

A 8,9-es erősségű földrengés és a tízméteres cunami miatt káosz alakult ki a szigetországban.

2011.03.11 10:54ma.hu - Fotó: sankei.jp.msn.com

A Japánt megrázó 8,9-es erősségű földmozgás hatalmas cunamit engedett útjára a térségben, a szökőár hajókat sodort be az épületek közé, embereket, autókat vitt el, százak halhattak meg.

A rengés a 30 milliós lakosú Tokiót is megrázta, rengeteg komoly tűzesetről tudnak, a földalatti és a vasút áll, szirénák és jajveszékelő emberektől hangos a főváros.

Az első rengés Tokiótól mintegy 382 kilométerre következett be, a kezdeti mérések 7,9-es erősségűt jeleztek, azonban azóta már 8,9-re módosították a súlyossági szintet.

Még több megrázó kép itt! - Fotó: sankei.jp.msn.com

Noha az elmúlt évszázad egyik legnagyobb rengése volt, a szigetország a Tűzgyűrűn (Cirkumpacifikus öv) helyezkedik el, amely mentén különösen sok működő és szunnyadó vulkán található, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

Tokió mindig is a legveszélyesebb területnek számított, többek között azért is, mert három kontinentális lemez gyűrődik alatta, az ebből eredő feszültség pedig állandó földrengéseket okoz.

Noha Japánban állandóak a kisebb földmozgások, és a lakosság rendszeresen részt vesz menekülési gyakorlatokon az iskolákban és a munkahelyeken, egy ilyen erős és gyors eseményt aligha lehet megelőzni. Cunami-riadót fújtak Japánon kívül az egész térségben, de akár Dél-Amerikáig is eljuthat a szökőár.

A riasztóközpont szerint az ilyen erősségű rengés olyan komoly szökőárat generál, amely az epicentrumhoz közel eső partokat perceken belül letarolja, így esélytelen bármilyen előrejelzés.

Képek a Tokiói pánikról! - Fotó: sankei.jp.msn.com

A japánok mégis igyekeznek együtt élni ezzel: az atomerőművekbe épített automatika azonnal leállítja a tevékenységet, amint dübörög a föld, számos épület az utóbbi évtizedekben alkalmazott, földrengés-álló acél és vasbeton együttes alkalmazásának köszönhetően állva marad.

A Vöröskereszt szerint, akik családtagjaik után érdeklődnek, csatlakozzanak a Finding Family Links programhoz, mindez a legtöbb, amit tehetnek.

A rengés a gazdaságot is megrázta, noha csak a tőzsdei kereskedés végére ért oda. A vészkommunikáció miatt a telefonvonalak túlterheltek voltak, amely tovább rontott az eredményeken.

A Földrengés Kutató Központ előrejelzése szerint 70 százalék esély volt hogy újra megismétlődik az 1923-as tragédia; a kantói rengés során 140 ezer ember veszett oda. 1855-ben az Ansei Edo szintén hatalmas pusztítást végzett. Legutóbb 1995-ben rengett hatalmasat a föld Japán alatt, 6400 ember életét követelve.

A szökőár 2004-ben végzett ki több mint 220 ezer embert Indonéziában, a 9,1-es erősségű rengés gerjesztette óriáshullám Afrika partjáig is elért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.