Óda a szabadsághoz

Medvegyev és az egyetlen orosz választó

Óda a szabadsághoz - így jellemezte az egyik elemző Medvegyev elnök eheti ünnepi beszédét, amelyet az oroszországi jobbágyság eltörlésének 150. évfordulóján mondott.

2011.03.06 08:58MR1- Kossuth

Ezen a napon volt pontosan három éve hivatalában és ekkor tüntette ki az éppen nyolcvanéves Mihail Gorbacsovot, az azóta megszűnt Szovjetunió első és utolsó elnökét, a demokratizálódás és a rendszerváltás elindítóját - írja az MR1-Kossuth. Medvegyev ezúttal valóban minden korábbinál egyértelműbben fogalmazott.

„Nem szabad a szabadság elérését a jövőbe kitolni, és nem szabad félni a szabad emberektől, attól, hogy ők majd nem megfelelően élnek a szabadságukkal. Ez a szemlélet zsákutcába vezet. Egy nemzetet nem lehet a csavarok meghúzásával irányítani. És a túlságos szigor, az egyre több ellenőrzés nem a korrupció leküzdéséhez, hanem épp ellenkezőleg: a korrupció megerősödéséhez vezet. Ezért nagyon fontos, hogy a társadalomnak esélyt adjunk az önszerveződésre” – így az elnök.


A Kremlhez közel álló politológus, Gleb Pavlovszkij szerint az elnök ezt ezúttal komolyan gondolja. „Medvegyev saját irányvonalat hirdetett. Amikor azt a bizonyos katonai-bürokratikus vertikált kritizálta, akkor a jelenlegi viszonyokat kritizálta. Mert ez a rendszer nálunk nem működik, gyakorlatilag a korrupció eszköze. Amit most hallottunk, az a reális, felvilágosult konzervativizmus programja. Vagyis szerintem Medvegyev döntő lépésekre készül programja megvalósításában és felszólította a társadalmat, hogy vegyen részt ebben” – mondja a politológus.

Gorbacsov szkeptikus

Gorbacsov exelnök azonban eddigi tapasztalatai alapján meglehetősen szkeptikus. „Egyelőre a modernizáció úgy ment nálunk, hogy ami demokratikus elem volt a rendszerben, azt kivették, korlátozták. Már nem választjuk a kormányzókat, megszűntek az egyéni választási körzetek, az utóbbi időben az állampolgárok jogait, szabadságát támadják. Sőt, most már a glasznosztyról, a nyilvánosságról is azt mondják, hogy nem kell nekünk. Gazdasági téren is csak nyilatkozatokat hallunk, konkrét kézzelfogható lépés alig van” – dohogott születésnapi interjújában Gorbacsov.

A tekintélyes közgazdász Szergej Alekszasenko elmélete szerint viszont az önálló hatalmi bázissal nem rendelkező Medvegyev tétlenségével eddig pont azt próbálta elérni, hogy majd legyen egy második, igazi elnöki periódusa is.

„Mert úgy érzi, hogy erre rászolgált. Senkit sem zavar, becsületesen betart minden megállapodást. A vezető tandem kiválóan működik, noha kezdetben minden szakértő azt mondta: konfliktusok lesznek, az elnök szembe kerül Putyinnal. Semmi ilyen nem történt. És Medvegyev úgy gondolja, hogy ezzel kiérdemelt egy további, most már hat éves elnökséget. Na most nálunk egyetlen választó van, és ez az egyetlen választó egyelőre szemmel láthatóan elégedett. Különben már régen leváltotta volna – véli Alekszasenko.

Érdekli a folytatás? Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.