Közös ellenség

Peru felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Líbiával

Peru kedden közölte, hogy felfüggeszti teljes körű diplomácia kapcsolatait Líbiával mindaddig, amíg az észak-afrikai országban folynak a nép elleni erőszakcselekmények.

2011.02.23 07:58MTI

Alan García elnök hivatalának közleménye a leghatározottabban elítélte a Moammer Kadhafi vezette rezsim megtorló akcióit. José Antonio Belaunde, a perui diplomácia irányítója pedig úgy vélte: távolinak tűnik egyelőre a helyzet javulása.

Eddig Peru az egyetlen ország, amely - legalábbis átmenetileg - szünetelteti diplomáciai kapcsolatait Líbiával.

Az észak-afrikai országban zajló események egyébként vegyes fogadtatásra találtak a latin-amerikai baloldali kormányok körében. 

Fidel Castro, Kuba volt vezetője kedden kijelentette: attól tart, hogy a NATO ürügyként felhasználva a felkelést, lerohanja Líbiát. Hugo Chávez venezuelai elnök egyelőre hallgat. Evo Morales Bolíviája inkább kritikus, mintsem megértő a Kadhafi-rendszerrel szemben. Egy kormányközlemény szerint La Paz végtelenül sajnálja, hogy sok emberéletet követeltek az események, és a dokumentum arra szólította fel a szemben álló feleket, hogy találjanak békés megoldást a válságra. Daniel Ortega nicaraguai elnök viszont közölte, hogy segítséget ajánlott fel Kadhafinak, és telefonon fejezte ki szolidaritását a hatalmon lévő líbiai rendszerrel.

Líbia ezzel a négy országgal kifejezetten baráti viszonyt ápol, ami főként a kérlelhetetlen Amerika-ellenességen alapszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.