Letértek a kijelölt ösvényről

Magyar túrázókat mentettek meg a fagyhaláltól Ausztriában

Az utolsó pillanatban találtak meg öt magyar túrázót az osztrák hegyi mentők, akik majdnem halálra fagytak a mínusz 10 fokos hidegben - értesült a sitv.hu a helyi önkéntes mentőcsoport tagjaitól.

2010.12.29 19:15ma.hu

Az öt magyar hótalpas túrázó a határ közelében található Rax-Alpokban kirándult hétfőn. Már lefelé tartottak a 2000 méteres hegyről, amikor eddig megmagyarázhatatlan okok miatt letértek a kijelölt turistaútról. Nem sokkal később besötétedett, és az öt férfi eltévedt a hegyek között.

„Telefonon riasztották a hegyi mentőket, este kilenc után nem sokkal indultunk a keresésükre. Tizennégy hegyi mentő vizsgálta át a környéket, de sokáig nem találtuk a magyarokat.” – mesélte Josef Zinkl a SíTV-nek.

Később ismét sikerült velük telefonon felvenni a kapcsolatot, és akkor annyit tudtak elmondani a túrázók, hogy ahol éppen várnak a mentőkre, onnan látják a semmeringi sípályákat.

Szerencsére egy jelzőrakéta is volt a magyar csoportnál, ezt kilőtték, és ez is segített a mentőknek beazonosítani a helyet. Éjfél után találták meg a csoportot, akik akkor már órák óta fagyoskodtak a mínusz 10 fokos hidegben és az erős szélben.

A Rax Alpok a magyar határ, illetve Bécs közelében található kedvelt kirándulóhely. Rendszeresen látogatják magyar turisták is a környéket. Télen az egyik kedvelt sportolási lehetőség a hótalpas túrázás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.