Gyilkolt a hegyek királya

Meghalt egy svéd alpinista a K2 megmászása közben

Életét vesztette egy svéd alpinista pénteken a Pakisztán területén található, 8611 méter magas K2-csúcs megmászása közben.

2010.08.06 12:43MTI

Fredrik Ericsson svéd hegymászó péntek reggel halt meg, miután több mint ezer métert zuhant. A mellette haladó osztrák Gerlinde Kaltenbrunner, aki a világ egyik legjobb női alpinistájának számít, megszakította útját, és két-három másik hegymászó társával együtt elindult visszafelé.

Az expedícióban szintén részt vevő, de kőomlás miatt már csütörtökön visszainduló Ralf Dujmovits - aki Kaltenbrunner férje - számolt be a tragédiáról, és elmondta, hogy felesége már épségben eljutott az egyik pihenőhelyig. A hegymászók haladását végig nehezítette az erős havazás és a gyakori lavinák.

A 39 éves Kaltenbrunnernek már csak a K2-csúcs megmászása hiányzik ahhoz, hogy elmondhassa: az alpinizmus történetében ő a harmadik nő, akinek sikerült meghódítania mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot.

A Himalájához tartozó Karakorum hegységben található K2 a világ második legmagasabb hegycsúcsa, és meredek oldalai, valamint a szélsőséges időjárási körülmények miatt sokkal veszélyesebbnek számít, mint a nála 237 méterrel magasabb Mount Everest.

Egy 2007-ben megjelent német tanulmány szerint a csúcsot meghódítani akarók 24 százaléka nem éli túl az expedíciót.

A K2-t a hegyet 1856-ban elsőként feltérképező, de a csúcsra feljutni nem tudó angol geológus, Godwin Austen után Mount Godwin Austennek is nevezik, de a helybeliek egyszerűen csak a "hegyek királyának" hívják. A félelmetes csúcs megmászása legelőször két olasz alpinistának sikerült 1954-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.