Végigsöpört az Isten hidege

Jégvideó: visszatért a sarkvidéki tél Nagy-Britanniába

Zord hideg és erős havazás köszöntött pénteken Olaszországra.

2010.12.17 16:22MTI

A hóesés elsősorban az északi országrészben volt jellemző, de igazi tél érkezett a közép-olaszországi Toszkánába is: a pisai ferde torony előtti tér is fehérbe burkolózott.


A meteorológusok előrejelzése szerint Olaszország különösen kemény télre számíthat.

A déli országrész sem maradt hó nélkül, Rómában és Capri szigetén is több közlekedési baleset történt a csúszós utakon.

A szardíniai hegyekben helyenként mínusz 10 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet. Calabriában több autós elakadt a behavazott utakon.

A horvát helyzet sem éppen rózsás és napsütéses - nézze csak a videót!

Nagy havazások Svájcban, bezárták a genfi repülőteret

Nagy mennyiségű hullott Svájcban a péntekre virradó éjszaka, különösen Genf körzetében, és egy időre a város repülőterét be is kellett zárni, de az még délelőtt - a havazás elálltával - újra kinyitott.

A Meteosuisse internetes oldal szerint mintegy 15 centiméter hó lepte be éjjel Genfet és 9-14 centiméternyi a svájci Jurát.

A genfi repülőtéren "mintegy száz ember és 75 jármű dolgozott egész éjjel, és még mindig talpon vannak" - mondta a légi kikötő egyik szóvivője.

Zürichben a nemzetközi repülőtér tovább működött az egész éjszakai sűrű havazás ellenére.

A rossz időjárási viszonyok miatt negyven járatot kellett törölni, s "ez a szám még növekszik" - közölte egy szóvivő, hozzátéve, hogy a késések harminc percet is elértek.

A Basel-Mulhouse repülőtér a régióban tomboló hóvihar ellenére reggel fél 6-kor kinyitott, közölte a reptér egyik illetékese.

"A pályát megtisztítottuk a hótól, s csak két járattörlést és néhány késést kellett elkönyvelnünk" - tette hozzá.

Kamionok állnak hosszú sorban a havas országúton Ebendorf közelében 2010. december 17-én, amikor az erős havazás káoszt okozott Németországban a közlekedésben (MTI)


Közlekedési káoszt okozott a hó Bulgáriában

Közlekedési káoszt okozott a hóvihar pénteken Bulgária keleti részén.

A repülőgépek sem szálltak fel: a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosból, Várnából a fővárosba, Szófiába tartó összes járatot törölték. Az állami rádió elmondása szerint még a várnai kikötőt is lezárták. Hóátfúvások miatt használhatatlanná vált a Szófiából Burgaszba vezető egyetlen autópálya keleti szakasza.

A Fekete-tenger mentén Romániába vezető országúton több tucat autó rekedt a hóban. A keleti térségben sok településen nem volt áram.

Visszatért a sarkvidéki tél Nagy-Britanniába

Néhány nap szünet után évtizedek óta nem látott havazásokkal, mínusz 20 fok körüli fagyokkal tért vissza a sarkvidéki tél Nagy-Britanniába. A brit hatóságok széleskörű közlekedési és ellátási fennakadások kockázatára hívták fel a figyelmet.

Péntek reggel mínusz 15 fok körüli hőmérsékleti mélypontokat mértek Skóciában és Észak-Angliában, és gyakorlatilag minden országrészben kiterjedt havazás kezdődött. Péntek délutánra le kellett zárni a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér egyikét, a London Cityt, és leállt a forgalom az északír főváros, Belfast mindkét repülőterén is. A másik négy londoni repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton - pénteken működött, de mindegyik arra hívta fel a figyelmet utastájékoztató rendszerén, hogy a következő napokban nem zárhatók ki fennakadások, és az utazók minden esetben érdeklődjenek légitársaságuknál járatuk felől.

A londoni repülőterek közül Heathrow-ra, Gatwickre és Lutonra érkeznek járatok Budapestről. Észak-Írországban 25 éve nem volt akkora havazás, mint pénteken, és a nap folyamán sűrű hózáporok voltak Londonban is. A brit meteorológiai szolgálat időjárási figyelmeztetést adott ki az egész országra a rendkívüli hideg és a havazások miatt, Észak-Írországban és Skóciában pedig a rendőrség felhívásban tanácsolta el a lakosságot bármiféle utazástól. Walesben, Észak-Írországban és Skóciában iskolák százaiban szünetel a tanítás.

Szombatra a meteorológusok elsősorban a déli országrészekben, köztük Londonban várnak újabb nagy havazást; az előrejelzések szerint helyenként 20-25 centiméternyi friss hó is hullhat.

A brit kormány arra hívta fel a figyelmet, hogy a havazások okozta szállítási nehézségek miatt komoly ellátási zavarok lehetnek háztartási fűtőolajból.

A 25 millió brit háztartás hat százalékában - mintegy másfél millió otthonban - van olajüzemű fűtőrendszer, főleg azokban a vidéki térségekben, amelyekben nincs vezetékes gáz.

A járműüzemanyag-ellátásban egyelőre nincs fennakadás, az autósoknak viszont rekordösszegeket kell fizetniük a tankolásért.

A benzin literjének kiskereskedelmi átlagára jelenleg 1,221 font (400 forint), a dízelolajé 1,262 font (417 forint). Mindkét üzemanyagféle 3 pennyt meghaladó mértékben (10 forinttal) drágult egy hónap alatt.

Nagy-Britanniában november vége óta tart a kivételesen kemény tél, amelyet az elmúlt néhány nap átmeneti enyhülése szakított csak meg. Az első idei hideghullám idején mínusz 25 fok körüli hidegrekordokat mértek, és több országrészben fél méter hó esett.

Az előző brit tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet akkor is sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és tavaly decembertől idén februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.