Nyolcan haltak erőszakos halált

Pakisztánban ölték meg a legtöbb újságírót 2010-ben

Pakisztánban ölték meg a legtöbb sajtómunkást 2010-ben - jelentette be egy újságírók jogait védő nemzetközi csoport szerdán. Az ázsiai országban nyolc újságíró halt erőszakos halált a munkája miatt.

2010.12.15 22:29MTI

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) éves jelentéséből kiderül, hogy idén 42 újságírót öltek meg világszerte; ez a szám ugyan visszaesést jelent a 2009-es 72-höz képest, de a szervezet szerint így is "elfogadhatatlanul magas".

Tavaly a Fülöp-szigeteken történt vérengzés miatt volt ennyire magas a meggyilkolt sajtómunkatársak száma. A 2009. novemberi túszejtő akció során 24 újságírót lőttek le. A halálozások legfőbb oka idén is a gyilkosság volt, de sok újságíró öngyilkos merényletek vagy kereszttűz áldozata lett megbízatása teljesítése közben.

A Pakisztánban megölt újságírók közül hat öngyilkos merényletben halt meg, további 20 pedig megsérült hasonló támadásokban. Joel Simon, a CPJ igazgatója szerint az újságírók halála a terjedő erőszak egyik tünete Pakisztánban.

"Éveken át lázadók ölték meg a sajtómunkásokat Pakisztánban, a kormány pedig elrabolta őket. De az öngyilkos merényletek számának növekedésével mára a legnagyobb veszély az eseményekről való tudósítás lett" - mondta Simon.

Idén összesen 20 országban öltek meg újságírókat. Pakisztán után a második legveszélyesebb hely Irak volt a sajtó számára: itt négy újságírót öltek meg. A két ázsiai országot két latin-amerikai követte: Hondurasban és Mexikóban is három-három sajtómunkatárs esett erőszakcselekmények áldozatául.


Az újságíró-gyilkosságok 90 százaléka megoldatlan ügy marad, annak ellenére, hogy az áldozatok 60 százaléka a halála előtt néhány héttel jelezte a hatóságoknak, hogy megfenyegették - olvasható a jelentésben. A CPJ úgy véli, a kormányok sikertelensége az esetek kivizsgálásában a büntetlenség hangulatát kelti, és ezzel teret az erőszak folytatódásának.

Az érdekvédelmi csoport további 28 újságíró halálát vizsgálja, hogy eldöntse, hivatásuk miatt végeztek-e velük. A vizsgált halálesetekből hét Mexikóban történt, ahol a CPJ szerint "tombolt" a média elleni erőszak.

A 2010-ben meggyilkolt újságírók többsége helyi riporter volt, de öt nemzetközi tudósítót is megöltek, közülük kettőt a thaiföldi kormányellenes felkelések során lőttek le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.