Assange még nem szabad

Óvadék ellenében megszüntették a WikiLeaks alapítójának őrizetét

Óvadék ellenében és szigorú feltételekkel hivatalosan megszüntették kedden Julian Assange-nak, az amerikai diplomáciai sürgönyöket ezrével kiszivárogtató WikiLeaks portál alapítójának őrizetét, ám a 39 éves ausztrál állampolgárt - akit a svéd hatóságok kérésére egy hete vettek őrizetbe Nagy-Britanniában - egyelőre nem helyezték szabadlábra, tekintettel a végzés ellen várható ügyészi fellebbezésre.

2010.12.14 17:43MTI

Svédország nem a WikiLeaks-ügy kapcsán, hanem szexuális bűncselekmények vádjával kérte a brit hatóságokat Assange kiadatására. A Scotland Yard európai elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a múlt héten az ausztrál férfit, akit a svéd hatóságok több rendbeli szexuális bűncselekménnyel gyanúsítanak.

Assange idén Svédországban élt egy ideig, ahol két svéd nő vádolta meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással.

Assange
tagadja a vádakat, és fellebbezett őrizetbe vétele, valamint a kiadatási eljárás megindítása ellen.

A fellebbezés ügyében első fokon eljáró westminsteri bíróság - összesen 240 ezer font (80 millió forint) óvadék és készpénzbiztosíték ellenében - kedden kora este az őrizetbe vétel megszüntetéséről döntött, de a végső szót a londoni felsőbíróság mondja ki, várhatóan 48 órán belül, és addig a WikiLeaks vezetője őrizetben marad.


A svéd hatóságokat képviselő brit ügyész ugyanis jelezte, hogy várhatóan fellebbezést nyújt be az őrizet megszüntetése ellen, és ha ez megtörténik, ennek elbírálása már a felsőbíróság feladata lesz.

Amennyiben Assange-t végül szabadlábra helyezik, akkor is komoly korlátozásoknak kell alávetnie magát: a nap meghatározott szakában kijelölt lakhelyén kell tartózkodnia, lábán elektronikus helymeghatározó készüléket kell viselnie, hetente egyszer jelentkeznie kell az illetékes rendőrőrsön, és útlevelét sem kapja vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.