"A repülésről szólt az élete"

Elhunyt Reginald Levy, az 1972-es gépeltérítés bátor pilótája

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Reginald Levy brit pilóta, aki egy 1972-es gépeltérítés során tanúsított bátor magatartásával vált közismertté.

2010.08.06 14:56MTI

Levy még vasárnap hunyt el a dél-angliai Doverben, vélhetően szívinfarktus vagy egy vérrög következtében - jelentette be Levy lánya, Linda Lipschitz csütörtökön. Az akkor éppen 50 éves pilóta a Sabena belga légitársaság Brüsszelből Tel-Avivba tartó járatát vezette 1972. május 8-án, 90 utassal a fedélzeten.

A Boeing 707-es félúton járt, amikor eltérítette a Fekete Szeptember nevű palesztin csoport négy fegyverese, akik arra kényszerítették Levyt, hogy landoljon Izraelben az akkori Lod, mai nevén Ben Gurion repülőtéren. A gépeltérítők azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a gépet, amennyiben Izrael nem bocsát szabadon legalább 300 palesztin foglyot. Levy reakciója meglepően nyugodt volt, főként ha figyelembe vesszük, hogy az utasok között volt a felesége, Dora is.

Úgy tervezték, hogy a házassági évfordulójukat Tel-Avivban ünneplik meg egy vacsorával. A pilóta beszédbe elegyedett a terroristákkal, hogy megnyugtassa őket. Átadta a Mose Dajan védelmi miniszter által vezetett izraeli hatóságoknak a fegyveresek üzeneteit, amelyekkel együtt azonban a férfi megadta a támadók számát, és azt, hogy milyen fegyvereik vannak, mi a pozíciójuk.

Közel 24 óra után egy különítmény megrohamozta a repülőt, két eltérítőt elfogtak, a másik kettőt pedig megölték. A kommandósok között volt Ehud Barak, Izrael jelenlegi védelmi minisztere és a mostani kormányfő, Benjámin Netanjahu is. Az utasok közül sokan megsérültek, de senki sem halt meg. A pilóta tettével elnyerte az izraeli hatóságok csodálatát és a Fekete Szeptember gyűlöletét, amelynek tagjai meg is fenyegették. A férfi lánya szerint az egész család hitt abban, hogy Levy túléli a támadást. "Nem aggódtunk annyira érte" - mondta Lipschitz.

"Nyomás alatt is nyugodt tudott maradni, és képes volt uralni a helyzetet. Tudtuk, hogy minden rendben lesz. Amikor visszatért, és erről beszéltünk, azt mondta: +Csak az utasaim életéért aggódtam+." Lipschitz elmondta, hogy apja nemrégiben levelet kapott Simon Perez izraeli elnöktől, aki minden jót kívánt neki, miután megállapították, hogy az egykori pilóta rákos beteg.

Az 1922-ben az észak-angliai Blackpoolban született pilóta a II. világháború idején a királyi légierő kötelékeiben repült bombázó gépekkel, elnyervén a kiváló pilótáknak járó Distinguished Flying Cross kitüntetést.

A háború után Berlinben dolgozott, ezután állt be a Sabenához. 1982-ben vonult nyugdíjba. "A repülésről szólt az egész élete" - mondta Lipschitz. Levynek négy gyereke, kilenc unokája és négy dédunokája volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.