Szex a Bibliáért és a Koránért cserébe

Pornóra cserélték a bibliát Helsinkiben az ateisták

Heves vitát váltott ki a finn fővárosban egy ateista szövetség köztéri rendezvénye, ahol pornómagazinokat osztogattak szent könyvekért, köztük a Bibliáért és a Koránért cserébe.

2010.06.07 16:34MTI

A kezdeményezés célja az volt, hogy "bírálják a kereszténység és az iszlám negatív hozzáállását a szexualitáshoz, és egészséges alternatívát kínáljanak a vallásos irodalommal szemben" - magyarázta honlapján a helsinki szabadgondolkodók szövetsége elnevezésű csoportosulás.

A hét végi eseményt, amelyet a finn főváros egyik központi terén tartottak, két pornófolyóirat, az amerikai Hustler és a finn Jallu támogatta. A csereakcióban begyűjtött bibliákat, koránokat, zsoltárkönyveket és más vallásos kiadványokat "újrahasznosítják" a papírgyártásban - közölték a szervezők.

"A szexnek, beleértve az önkielégítésnek is, pozitív hatásai vannak az egészségre és a lelkiállapotra szexológusok tanulmányai szerint. A világ sokkal lazább és kellemesebb hely lenne, ha az emberek szent könyveiket pornóra cserélnék" - állította közleményében a szövetség.

A rendezvény nem volt mentes a vitáktól, néhány járókelő átkokat szórt a szervezőkre, mások keresztekkel és transzparensekkel tiltakoztak. A parlamentben képviselt keresztény párt, a Kereszténydemokraták a Finnországban "széles körben elismert értékek" megvetésével és becsmérlésével vádolta meg a helyi "szabadgondolkodókat", és felszólította a hatóságokat: vizsgálják ki, hogy jogszerű volt-e a rendezvény, nem sértette-e meg a közerkölcsöt és nem rúgta-e fel a vallási békét. Az ateista szövetség szóvivője elégedett volt a rendezvénnyel.

Az agresszív reakciók azt mutatják, szükség van a vitára arról, hogy a vallási közösségek ellenőrzést gyakorolnak a magánélet és a szexualitás felett - nyilatkozott az STT finn hírügynökségnek.

Már az első órákban több mint ötven bibliát cseréltek el olyan pornólapokért, mint a Hustler vagy az Erotica lehti - tette hozzá.

A rendőrség szerint nem voltak "nagyobb problémák" a rendezvényen. A Helsinki szabadgondolkodók szövetsége azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a tudományos és racionális gondolkodást a dogmatikus vallási hittel szemben egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka az evangélikus egyházhoz tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.