Folytatódik a balhé Kosovska Mitrovicában

Ismét több ezer szerb tüntet Koszovó függetlenné válása ellen

Pénteken újra több ezer szerb tüntetett az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában a volt szerbiai tartomány függetlenné válása ellen. A tüntetők kora délután köveket és üvegeket dobálva rátámadtak az ENSZ rendőreire, akik a várost kettéválasztó Ibar folyó hídját vigyázzák.

2008.02.22 17:13MTI, fotó: BETA

A mintegy ötezres tömeg, amely a hídon át be akart hatolni Mitrovica déli, albánok lakta részébe, szerb zászlókat lengetett, és azt skandálta, hogy "Koszovó a miénk!". A hidat nagy erőkkel védte a koszovói rendőrség és az ENSZ-misszió nemzetközi rendőrsége. A levegőben helikopterek köröztek. A korábbi beszámolókkal ellentétben azonban a rendőrök nem vetettek be könnygázt a tömeg távoltartására. A durranások a tüntetők által dobált petárdák robbanásai voltak - jelentette a helyszínről az AP amerikai hírügynökség, helyreigazítva korábbi hírét.

Több száz, Szerbiából autóbuszokon útnak induló és tüntetni kívánó egyetemista nem léphetett be Koszovó területére, miután az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK rendőrsége, a koszovói rendőrség és a KFOR békefenntartó katonái megszigorították a koszovói határátkelők ellenőrzését. Kosovska Mitrovicában, amely hagyományosan forró pontnak számít, ötödik napja tartanak a tüntetések, azóta, hogy az albán többségű Koszovó vezetése kikiáltotta a volt szerbiai tartomány függetlenségét.

Az EU felszólította Szerbiát, hogy védje meg a külföldi képviseleteket

Az Európai Unió felszólította pénteken Szerbiát, hogy tegyen meg mindent a külföldi diplomáciai képviseletek védelme érdekében. "A nagykövetségeket meg kell védeni, és ez az adott ország kötelessége" - mondta Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a szlovéniai Brdóban tartott uniós védelmi miniszteri találkozón. A Koszovó függetlensége ellen tiltakozó tüntetők csütörtök este Belgrádban megtámadták egyebek között az amerikai, a horvát, a török, a német és a brit nagykövetséget.

A zavargásokban több mint száz ember könnyebben megsebesült, köztük több tucatnyi rendőr. Solana utalt arra, hogy negatívan befolyásolhatja a Belgrád és az EU közötti kapcsolatokat, ha az erőszakos cselekmények folytatódnak Szerbiában. "A dolgoknak le kell csendesedniük, hogy helyreállíthassuk azt a légkört, amelyben előrelépés történhet a társulási és stabilizációs megállapodás ügyében" - mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Szerbiának "az európai családban van a helye". Solana szerint a szerb politikusoknak tudatosítaniuk kell magukban az ország európai távlatait, és ennek megfelelő felelősséggel kell cselekedniük.

A szlovéniai találkozón Franz Josef Jung német védelmi miniszter is elítélte a belgrádi eseményeket, és kijelentette: a szerb rendőrségnek gyorsabban közbe kellett volna lépnie. Brüsszelben Olli Rehn, az EU bővítési biztosa nyomatékosította, hogy az unió nem fogadja el a szerb részről megnyilvánuló erőszakot. Szóvivője, Nagy Krisztina útján közleményben tudatta: az Európai Bizottság elismeri ugyan Szerbia jogát arra, hogy kifejezze álláspontját a koszovói fejleményekről, de a véleménynyilvánítás erőszakos módja elfogadhatatlan. Nagy Krisztina az Európai Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette azt a hivatalos uniós álláspontot, hogy Szerbia "európai perspektívája", az unióhoz való esetleges szerb közeledés kérdéskörét nem helyes semmiféle összefüggésbe hozni a koszovói üggyel.

Hashim Thaci szerint a belgrádi zavargások a Milosevic-korszakra emlékeztetnek

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök szerint a Milosevic-korszakot idézik a Belgrádban kitört zavargások. Koszovó függetlenségének kikiáltása után adott első interjújában Thaci kijelentette, hogy "szörnyűséges" volt az amerikai nagykövetséget és más külképviseleteket ostromló belgrádi tiltakozók látványa. A miniszterelnök biztos abban, hogy a NATO békefenntartó hadereje és Koszovó függetlenségének elismerése az Egyesült Államok és európai országok által szavatolni fogja Koszovó biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.