Teherautógumik égtek, sűrű fekete füst szállt

Hatalmas tüntetés Belgrádban Koszovó függetlensége ellen

Óriási tömegtüntetés kezdődött csütörtökön Belgrádban Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen.

2008.02.21 18:33MTI, Fotó: BETA
Fotó: BETA

A régi jugoszláv parlament elé meghirdetett demonstrációra reggel óta az ország minden részéből özönlöttek az emberek. A tömeget megbecsülni sem lehet, mert nemcsak a Skupstina, az elnöki palota és a belgrádi önkormányzat épülete közti tágas területet lepi el, az oda vezető utcákon sem lehet gombostűt sem leejteni. 

A demonstrációt, amely a szerb himnusszal kezdődött, elvben a belgrádi kormány és a parlamenti pártok szervezték, de meghirdetése után Boris Tadic elnöknek a kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártja, az ugyancsak kormánypárt G17 Plus és a Liberális Demokrata Párt elhatárolta magát tőle.


Koszovó területén tüntetnek a szerbek

Több száz, a dél-szerbiai Kursumlijából elindult szerb hatolt be csütörtökön Koszovóba, hogy ott tüntessen a volt szerb tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása ellen - jelentette Fazekas László, az MTI tudósítója. A szerb hadsereg egyenruháját viselő tartalékosok a Koszovó északkeleti részén lévő Merdare határállomásnál léptek koszovói területre. A koszovói rendőrség szögesdróttal zárta el ugyan az utat, ám kikerülték a kordont, kövekkel dobálták meg a koszovói rendőröket. 

Teherautógumik égtek, sűrű fekete füst szállt az ég felé. Az ENSZ-békefenntartók, a KFOR katonái is kivonultak, újabb szögesdrótakadályt állítottak fel, a rendőröket pedig hátrébb vonták. A délután közepén a katonák, akikkel egy páncélozott járművet is a helyszínre küldtek, és a szerb tüntetők koszovói területen néztek farkasszemet egymással. A mintegy háromszáz veterán helyszíni tudósítások szerint buszokkal érkezett Szerbia felől egy buldózer kíséretében, nyilvánvaló jeleként annak, hogy feldúlni készülnek a merdarei határátkelőt. A levegőben a KFOR egyik helikoptere körözött. 

A koszovói ENSZ-közigazgatás egyik rendőri forrása szerint a tüntetők, akik annak idején behívott tartalékosokként vettek részt a szerb hadsereg 1998-99-es koszovói hadműveleteiben, előzőleg a 35 kilométerre fekvő Kursumlija városban gyülekeztek, s a szerb rendőrség nem tartóztatta őket fel a határ szerb oldalán. "A még Koszovóban élő szerbek támogatására vagyunk itt. Azt üzenjük nekik, hogy nem hagyjuk elvenni Koszovót. Az utolsó leheletünkig harcolni fogunk" - hangoztatta a helyszínen a tüntetés egyik szervezője, Dejan Milosevic. 

A koszovói szerbek egyik vezetője, Rada Trajkovic viszont a Koszovó ügyeiben illetékes belgrádi miniszter, Slobodan Samardzic leváltására szólította fel csütörtökön Vojislav kostunica miniszterelnököt, amiért Samardzic támogatásáról biztosította az erőszakos tüntetéseket. "Északról érkező szerbek olyan helyzetbe sodortak más, Koszovóban élő szerbeket, hogy félteniük kell gyermekeik és a saját maguk életét" - idézte Trajkovic szavait a FoNet független szerb hírügynökség. 

Két nappal korábban több ezer, Koszovó elszakadása ellen tüntető szerb feldúlta és felgyújtotta két másik koszovói határátkelő berendezését. Az újabb erőszakos incidenst akkorra időzítették, amikor Belgrádban a Koszovó elszakadása ellen meghirdetett nagygyűlésre kezdtek összegyűlni az emberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.