Koszovó Szerbia "elszakíthatatlan" része

Belgrád őrjöng a koszovói EU-vállalás miatt

Szerbia élesen elítélte szombaton, hogy az Európai Unió jóváhagyta EULEX Koszovó elnevezésű vállalását, amelynek egyebek között az a célja, hogy átvéve az ENSZ-től a nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló Koszovó függetlenedésének jogállami mederben tartásáról.

2008.02.16 17:35MTI

Slobodan Samardzic, a koszovói ügyekkel foglalkozó szerb miniszter "szégyenletesnek" nevezte a döntést, amely szerinte megsérti a nemzetközi jogot. A Vojislav Kostunica kormányfőhöz közel álló miniszter a Tanjug hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az EU ezzel a lépésével "gyakorlatilag" elismeri Koszovó függetlenségét, holott Koszovó Szerbia "elszakíthatatlan" része. 

A miniszter megerősítette, hogy Belgrád felülvizsgálja az unióhoz és az azokhoz az EU-államokhoz fűződő viszonyát, amelyek elismerik Koszovó vasárnap bejelentendő függetlenségét. Az APA osztrák hírügynökség közlése szerint Samardzic vasárnap sajtóértekezletet akar tartani Koszovóban, jelesül az albánok és szerbek lakta Kosovska Mitrovicában. Vasárnap a koszovói függetlenség bejelentésének várható időpontjában több szerb miniszter és képviselő is jelenlétével akar tüntetni Koszovó szerbek lakta vidékén. 

A szerb fővárosban szombat délután az EU elnökség teendőit ellátó Szlovénia belgrádi diplomáciai képviselete előtt tüntetett a két rivális fővárosi futballcsapat, a Crvena Zvezda és a Partizán szurkolóinak, valamint nacionalista szervezetek szimpatizánsainak néhány száz fős csoportja. A tüntetők fáklyákat gyújtottak és tiltakozásul fehér lepellel akarták bevonni a Franciaország iránti hála jeléül készült ismert belgrádi szobrot. 

Az emlékművet a világhírű horvát szobrász, Ivan Mestrovic készítette a múlt század harmincas éveiben. A rendőri egységek nem csak a szlovén képviseletet, de a közeli francia nagykövetséget, s a kissé távolabbi osztrák diplomáciai missziót is védték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.