17.39 perckor már a Földön voltak

Leszállt az Atlantis!

Az Atlantis amerikai űrrepülőgép kétnapos halasztás után vasárnap délután, közép-európai idő szerint 17.39-kor biztonságosan földet ért a kaliforniai Edwards légitámaszponton.

2009.05.24 19:13MTI

A 13 napos misszió során a hétfőnyi személyzet javításokat végzett a Hubble űrteleszkópon, aminek köszönhetően - a tudósok reményei szerint - a 19 éves műszer még további öt-tíz esztendeig kifogástalanul működhet. Az űrrepülőgép leszállását a rossz időjárási körülmények, az esők és viharok hátráltatták.

Az amerikai űrhivatal (NASA) emiatt péntek óta több leszállási kísérletet kénytelen volt elhalasztani, és végül az űrsikló nem a floridai Cape Canaveral űrközpontban ért földet, ahogy eredetileg tervezték, hanem a kaliforniai Edwards légitámaszponton. Az Atlantis 197-szer kerülte meg a Földet, és 8,53 millió kilométert tett meg az űrutazás során. Az űrhajósok öt űrsétát tettek, kijavították a Hubble űrteleszkóp hibáit, új kamerát szereltek fel, és kicserélték az elemeket.

Ez volt az ötödik és egyben utolsó űrmisszió a Hubble-nál, tekintve, hogy az űrsiklókat a tervek szerint jövőre kivonják a forgalomból. A Hubble kamerájának kicserélése és az új műszerek lehetővé teszik az eddig 6,9 milliárd dollárt felemésztő űrteleszkóp számára, hogy távolabbra hatoljon a kozmoszban, képeket készíthessen 500-600 millió éves űrtestekről.

Az első új képeket július-augusztusra várják, és szeptemberben hozzák nyilvánosságra. A következő űrmisszió június 13-án kezdődik, amikor az Endeavour űrrepülőgépet indítják útnak. Az űrsikló a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállítja a japán Kibo-űrlaboratórium egy újabb részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.