Törökország a végsőkig ellenezte a jelölését

NATO-csúcs: Rasmussen az új főtitkár

Anders Fogh Rasmussen lesz a NATO új főtitkára - jelentette be szombaton, a kétnapos NATO-csúcstalálkozó strasbourgi zárónapján Jaap de Hoop Scheffer, az atlanti szervezet július végén távozó civil vezetője.

2009.04.04 19:32MTI, Fotó: MTI

Törökország szinte a végsőkig ellenezte a többi tagország által támogatott dán kormányfő jelölését, de végül beadta a derekát. Az volt a kifogásuk a liberális Rasmussennel szemben, hogy a dán lapokban 2005-ben megjelent Mohamed-karikatúrák ügyében nem volt hajlandó bocsánatot kérni. Emellett Ankara nehezményezte, hogy Dániában szabadon működhet egy szeparatista irányzatú kurd tévécsatorna. Ankarát Barack Obama bírta rá elutasító álláspontjuk feladására. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerint azért fogadták el Rasmussent, mert garanciákat kaptak az amerikai elnöktől: Törökország adja majd az egyik NATO-főtitkárhelyettesi posztot, valamint elláthat több fontos NATO-parancsnoki tisztséget.

Ankara emellett - mondta el Erdogan - a NATO és az iszlám országok viszonyának javítását szorgalmazza. Az idei NATO-csúcsot a szervezet megalakításának 60. évfordulóján tartották, és a kettős helyszín - a franciaországi Strasbourg és a németországi Kehl, illetve Baden-Baden - azt volt hivatott jelképezni, hogy a szövetség egyik gyökere a második világháború utáni nyugat-európai összefogás. Az ünnepinek szánt csúcs egyben a most hallatlanul népszerű Obama elnök első európai utazásának egyik programpontja is volt, azzal a céllal, hogy az új amerikai kormányzat a transzatlanti kapcsolatrendszer megújítását kínálja az európaiaknak.

Ezen a NATO-csúcson először üdvözölhették az immár 28 tagú szövetség új, teljes jogú tagjaként Albániát és Horvátországot, valamint köszönthették Franciaországot abból az alkalomból, hogy az ország visszatért a NATO katonai parancsnoki struktúrájába. Az ünnepi hangulatot beárnyékolta, hogy a találkozót nagyon heves összecsapások kísérték a NATO ellen tiltakozó harcias csoportok és a rendőrök között mind német, mind francia területen. Strasbourg több utcája könnygázfelhőben úszott, és a zavargók által felgyújtott egyik helyi Ibis-hotelből felszálló füstöt a NATO-csúcs helyszínén is látni lehetett.

Mindezek alapján érthető, hogy miért húzódott el a vártnál sokkal tovább a csúcstalálkozó kulisszák mögötti egyeztetése: mindenképpen el akarták kerülni azt, hogy maguk a részvevők is ünneprontók legyenek, és képtelennek bizonyuljanak egyetértés kialakítására az új NATO-főtitkár személyét illetően.

A napirenden levő témákat illetően a csúcs végül "hozta a várt eredményeket". Elhatározták: szakértői csoportot hoznak létre arra, hogy az kidolgozza az atlanti szervezet új stratégiai koncepciójának tervezetét. Az előkészítés nyomán a következő, jövő tavasszal - valószínűleg Portugáliában - tartandó NATO-csúcson akarják elfogadni az új stratégiai koncepciót.

A tíz évvel ezelőtt megfogalmazott irányelvek helyére lépő dokumentumban - a tagállamok által most elfogadott megfogalmazás szerint - rögzítendő, hogy a kollektív védelem tétele továbbra is a NATO "sarokköve" marad, ám a szövetségnek növelnie kell konfliktuskezelő és konfliktusmegoldó képességeit mindenütt, ahol érdekei ezt kívánják. A NATO kinyilvánította, hogy számára Oroszország nagyon fontos "mint partner és mint szomszéd".

A NATO a tavaly augusztusi orosz-grúz háború nyomán függesztette fel a NATO-Oroszország Tanács politikai szintű megbeszéléseit, és a mostani döntés nyomán úgy számolnak, hogy nagyköveti szinten áprilisban, miniszteri szinten májusban újrakezdődhet a dialógus. Háromezer fős katonai erősítést küld a NATO Afganisztánba, az augusztus 20-ára kitűzött elnökválasztás biztonságának szavatolása érdekében - döntöttek a csúcson. Emellé 100 millió dollárt szánnak az afgán fegyveres erők fejlesztésére. Idén 70 kiképző csoportot küldenek Afganisztánba. A NATO-külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a szervezetnek a "nyitott kapuk" politikáját kell folytatnia a nyugat-balkáni térség országaival szemben. Úgy látják, hogy Szerbia és Koszovó irányában kölcsönös bizalomépítésre, pozitív gesztusokra van szükség - közölte Göncz Kinga külügyminiszter.

Szekeres Imre - mint újságíróknak elmondta - azt hangsúlyozta a védelmi miniszterek tanácskozásán, hogy a NATO-műveletek közös alapból történő finanszírozására való áttérés jelentheti az egyik megoldást a gazdasági válságban. Magyarország egyébként teljes mértékben támogatja azt a koncepciót, hogy Afganisztánban afgán megoldásra van szükség, alapvetően az afgán kormányt és hadsereget kell képessé tenni az ország helyzetének rendezésére - mondta a honvédelmi miniszter.

Barack Obama a csúcstalálkozó előtt Strasbourgban több ezer európai fiatallal találkozott. Nekik jelentette be, hogy atomfegyverektől mentes világot akar, s ennek megteremtéséhez menetrendjavaslatot terjeszt elő a prágai EU-amerikai csúcstalálkozón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.