"Nem fizetünk a válságotokért!"

Válságban: sosem látott tömegek tüntettek Németországban a globalizáció ellen

Több tízezren tüntettek Berlinben, Frankfurtban és néhány más német városban szombaton a kormány válságkezelő politikája és a globalizáció ellen.

2009.03.28 16:36MTI

A jövő heti londoni G20-csoport csúcstalálkozója elé időzített megmozdulás az egész országban a "Nem fizetünk a válságotokért" mottó jegyében zajlott. A résztvevők transzparenseiken és röpcédulákon elítélték a bankok felelőtlennek tartott tevékenységét.

A Merkel-kormányt pedig felszólították, hogy vonja felelősségre a bankokat, illetve a bankvezetőket, és ne a szegényekkel, az egyszerű alkalmazottakkal fizettesse meg a súlyos válság árát. Hangsúlyozták, hogy olyan világgazdasági rendszerre van szükség, amely a szolidaritáson alapul, és figyelembe veszi az ökológiai szempontokat. Az országos megmozdulást a szakszervezetek, különböző környezetvédelmi szervezetek és az ellenzéki Baloldal pártja szervezte.

Egyedül a nemzetközi pénzvilág egyik európai központjának számító Frankfurtban mintegy 20 ezren vettek rész a tüntetésen.

Itt a fő szónok Oskar Lafontaine, a Baloldal pártjának társelnöke volt. A volt szociáldemokrata politikus a bankok államosítását sürgette, elítélte a magas menedzseri fizetéseket és a csillagászati prémiumokat. Ugyancsak állami szerepvállalást követelt a nehéz helyzetbe került vállalatok esetében is.

Lafontaine megismételte pártjának azt a korábbi követelését, hogy különadót vessenek ki a legmagasabb jövedelmekre, s egyfajta "szociális forradalom" jegyében állást foglalt a nyugdíjak, a bérek csökkentése és a szociális támogatások kurtítása ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.