Holland statisztikai hivatal

Egyre többeket ér kellemetlenség mások kábítószer-használata miatt Hollandiában

A 15 éves és idősebb lakosság 3,3 százaléka jelezte, hogy kellemetlenség érte mások drogfogyasztása miatt.

2024.07.06 17:54MTI

Hollandiában több mint 490 ezer lakos tett panaszt tavaly amiatt, hogy "kellemetlenség érte" mások kábítószer-használatból eredően; számuk a legutóbbi, 2021-ben készült felmérés alkalmával még kevesebb mint 440 ezer volt - közölte csütörtökön a holland statisztikai hivatal (CBS).

A CBS tavalyi adatokat feldolgozó jelentése szerint a 15 éves és idősebb lakosság 3,3 százaléka jelezte, hogy kellemetlenség érte mások drogfogyasztása miatt.

A jelentésben kiemelték, hogy Amszterdam, Rotterdam és Hága, valamint a déli és keleti határ menti régiókban lévő nagyobb települések lakosainak viszonylag gyakran okoz kellemetlenséget mások kábítószer-fogyasztása vagy a kábítószer-kereskedelem. Az ilyen bejelentések száma 2021 és 2023 között ezeken a területeken nőtt a leginkább - írták.

A több mint 70 ezer lakosú települések közül 55 város lakosainak átlagosan 5 százaléka panaszolta tavaly, hogy sok kellemetlenséget tapasztal mások kábítószer-használatából vagy a kábítószer-kereskedelemből kifolyólag. A felmérés szerint Amszterdamban és Hágában inkább a kábítószer-használat okoz nagyobb kellemetlenséget, mint a kereskedelem, a többi nagyvárosban a háborgatások nagyjából azonos hatásúak.

A kábítószer-használat okozta sérelmek legjelentősebb növekedéséről Hágát leszámítva a német határ közelében fekvő Hengelo hatóságai számoltak be. Amíg 2021-ben Hengelo lakosainak 11 százaléka mondta azt, hogy néha kellemetlenség éri mások kábítószer-használata miatt, addig 2023-ban már 22 százalékuk jelezte ugyanezt. Hágában két év alatt 31 százalékról 33 százalékra nőtt azon lakosok aránya, akiknek valamilyen kellemetlenségük adódott mások kábítószer-használatából - közölte a holland statisztikai hivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.