Ukrajnai háború

Az EB az ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusz egyéves meghosszabbítását javasolja

A menekültek számára jelenleg nincsenek meg a biztonságos és tartós feltételek a visszatéréséhez.

2024.06.12 10:02MTI

Az Európai Bizottság azt javasolta kedden, hogy az Európai Unió további egy évvel, 2025. március 5-től 2026. március 4-ig hosszabbítsa meg az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére létrehozott ideiglenes védelmet biztosító státusról rendelkező irányelv érvényességét.

Brüsszeli közleményében a bizottság emlékeztetett arra, hogy az átmeneti védelemről szóló irányelvet az Európai Unió 2022. március 4-én léptette életbe, miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. A 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekülők az irányelv révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást az uniós tagországokban, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A közleményben kiemelték: tekintettel a polgári és más létfontosságú infrastruktúrák elleni folyamatos orosz támadásokra Ukrajna-szerte, a menekültek számára jelenleg nincsenek meg a biztonságos és tartós feltételek a visszatéréséhez. Mivel az ideiglenes védelem okai továbbra is fennállnak, a jelenlegi helyzetre adott szükséges és megfelelő válaszként a vonatkozó irányelv érvényességét egy további évvel meg kell hosszabbítani - írták.

"A végső cél az, hogy mindazok, akik Oroszország háborúja elől menekülnek, védelmet találjanak az EU-ban, és az EU-tagállamokban már ideiglenes védelemben részesülő csaknem 4,2 millió embernek a lehető legnagyobb stabilitást biztosítsák" - fogalmaztak.

Az uniós bizottság a javaslatot a tagállamok június 13-án tanácskozó igazságügyi miniszterei elé terjeszti, nekik kell a javaslatot hivatalosan elfogadniuk.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat hétfőn közreadott jelentése szerint április végén 4 198 490 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unió valamely tagországában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.