Illegális bevándorlás

Nyolcvan embert mentettek ki egy bajba került csónakból az angol partok közelében

Nyolcvan embert, köztük legalább három gyereket mentettek ki csütörtökön a brit hatóságok egy csónakból, amely a La Manche-csatornán próbált átkelni Franciaországból.

2024.06.07 10:32MTI

A mentést irányító brit parti őrség tájékoztatása szerint a csónak a délkelet-angliai Kent partjaitól mintegy 16 kilométerre került bajba, és utasai közül többet a vízből kellett kimenteni.

A beszámoló szerint az incidensnek - amelynek pontos mibenlétét a tájékoztatás egyelőre nem részletezte - nem volt halálos áldozata.

A mentésben a brit határrendészet és a Kent megyei tengeri mentőszolgálat két-két hajója, két francia hajó és a brit parti őrség egy helikoptere vett részt.

Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan, embercsempészek szervezte csoportokban csónakokkal átkelni az európai kontinensről Angliába.

A londoni belügyminisztérium adatai szerint az átkelési kísérletek száma tavaly 33 százalékkal csökkent, de így is meghaladta a 36 ezret.

Az idei első négy hónapban ugyanakkor több mint 7500-an próbáltak így bejutni Angliába; ez a szám a 2018 óta közölt statisztikai összesítések kezdete óta időszaki rekord.

Az átkelési kísérletek közben több halálos baleset is történt. Legutóbb áprilisban vesztette életét öt ember, amikor egy sokszorosan túlterhelt csónakból a tengerbe estek. A 20 személyes csónakban a francia parti őrség adatai szerint 112-en akartak útnak indulni Anglia felé.

A konzervatív párti brit kormány a közép-afrikai Ruandába kívánja áttelepíteni a csónakokkal illegálisan érkező menedékkérőket, de Rishi Sunak miniszterelnök is elismerte, hogy nem várható az első repülőgépek indulása a július 4-re kiírt parlamenti választások előtt.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt - amely az egybehangzó felmérések szerint 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt - már bejelentette, hogy kormányra kerülése esetén azonnal törli a ruandai áttelepítési tervet, és a terrorizmusellenes törvény adta módszerekkel kíván fellépni az embercsempész szerveződések ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.