Illegális bevándorlás

Olaszországban újabb korlátozásokat vezettek be a tengeri kutató-mentő civilszervezetekkel szemben

A civilhajók így tudják megtalálni a migránsokkal teli hajókat, és az olasz partokhoz szállítani utasaikat.

2024.05.13 08:51MTI

Az olasz Polgári Légiközlekedési Hatóság (Enac) lezárta szerdán a szicíliai és a lampedusai repülőtereket a Földközi-tenger nyugati medencéjében aktív kutató-mentő civilszervezetek gépei előtt, majd az intézkedést e szervezetek azonnal megszegték.

Az Enac rendelkezése vonatkozik mind az olasz, mind a külföldi civilszervezetek azon kisebb légi járműire, amelyek felkutatják az Európa felé tartó migránshajókat, és információkat adnak saját civilszervezetüknek e hajók tartózkodási helyéről és a fedélzetükön lévő emberek számáról.

A civilhajók így tudják megtalálni a migránsokkal teli hajókat, és az olasz partokhoz szállítani utasaikat.

Az Enac hangsúlyozta, hogy a nemzetközi tengeri konvenciók értelmében a kutatási és mentési tevékenység a parti őrség hatáskörébe tartozik, és a "nem törvényes beavatkozás veszélyezteti a migránsok testi épségét".

A rendelkezést megszegő civilszervezeteket pénzbírsággal sújtják, valamint lefoglalják repülőgépeiket.

Az Enac a civilhajókról szólva közölte, hogy ezek ugyan kapnak kikötési engedélyt az olasz kikötőkben a hatályos jogszabályok szerint, de legalább húsz napra lefoglalják őket.

Alig lépett életbe az Enac új rendelkezése, a Sea Watch német civilszervezet Sea Bird nevű repülőgépe máris megszegte azt Lampedusán.

A Sea Watch közleménye szerint az olasz hatóságok célja egyértelmű: "le akarják állítani a kutatást és mentést végző repülőgépeket, miközben azok az európai civil társadalom szemei a Földközi-tengeren".

A szervezet hangoztatta, hogy a repülőgépek fontos feladatot látnak el, mert dokumentálni tudják az emberi jogok súlyos megsértését, például a líbiai parti őrség erőszakos fellépését a migránsokkal szemben.

A Sea Watch úgy vélte, a repülőgépek kitiltása az olasz repülőterekről "gyáva és cinikus lépés azok részéről, akik politikai propagandából a nem kormányzati szervezeteket akarják megtenni bűnbaknak a közelgő európai parlamenti választások előtt".

A szervezet közölte, hogy nem állítja le a munkáját: "a nemzetközi jogot lábbal tipró intézkedés nem fog tudni megakadályozni bennünket abban, hogy kellemetlenséget okozzunk azoknak, akik azt szeretnék, hogy a Földközi-tengeren történtek titokban maradjanak, ne legyenek róluk fotók, videók".

A szintén német SOS Humanity úgy vélte, az olasz kormány ismételten hozzájárul a halottak számának növeléséhez a Földközi-tengeren.

A francia SOS Mediterranee megjegyezte: a rendelkezés diszkriminálja a tengeri mentést, és "ki akarja üríteni a Földközi-tengert".

Az infrastrukturális és közlekedési tárcát vezető Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője és egyben miniszterelnök-helyettes, az "Ellenszél, Itália nem adja fel" című könyve római bemutatóján kijelentette, hogy "az arroganciával kikényszerített multikulturalizmus tévedés és kudarc. Először egész városnegyedeket engedtek át Brüsszelben, ahol utána jobb volt nem kimenni este az utcára, és mindez oda vezetett, hogy Brüsszelnek már majdnem a központjában is etnikai háború folyik".

Salvini azt mondta, "az integráció és a befogadás feltételének számít, hogy tudjuk és ne tagadjuk le, kik vagyunk, ellenkező esetben feladunk mindent, de én nem akarok egy magát megadó Olaszországot hagyni a gyerekeimre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.