Oroszország

Előzetes letartóztatásba helyezték a korrupcióval vádolt orosz védelmi miniszterhelyettest

Kéthónapos előzetes letartóztatásba helyezte egy moszkvai bíróság szerdán a különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásával megvádolt Tyimur Ivanov védelmi miniszterhelyettest.

2024.04.24 18:57MTI

A katonai tárcánál egyebek között a közbeszerzésért, ellátásért és építési munkálatokért felelős Ivanov tagadta a vádat.

Gyenyisz Balujev, a miniszterhelyettes ügyvédje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a pénz mint vesztegetési tétel nem szerepel Ivanov ügyében. Az RBK gazdasági lapnak azt mondta, Ivanov letartóztatását azért kérték a nyomozók, mert attól tartottak, hogy befolyásolhatja a tanúkat, megsemmisítheti a bizonyítékokat, vagy megszökhet. Elmondta: ügyfele a bíróságon azt kérte, hogy ne vegyék őrizetbe, mert sok gyermeke van, és gondoskodnia kell róluk.

Balujev hangsúlyozta: Ivanovot nem hazaárulással vádolják, ahogy egyes források állítják. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője spekulációnak nevezte a miniszterhelyettes ügyével kapcsolatban hazaárulást emlegető verziókat, és arra kérte a sajtó képviselőit, hogy a nyomozati szervek és a bíróság által kiadott hivatalos tájékoztatásra támaszkodjanak.

A nyomozás arra az álláspontra jutott, hogy Ivanov bűnszövetkezetet hozott létre szervezett csoportos bűncselekmény elkövetése céljából. A vád szerint különösen nagy összegű kenőpénzt kapott "a védelmi minisztérium igényeihez kapcsolódó szerződéskötések és alvállalkozói munkák során, vagyoni jellegű szolgáltatások nyújtásának" formájában.

A vesztegetési ügy második vádlottja Szergej Borogyin, akit az Ivanovéval megegyező vád alapján szintén előzetes letartóztatásba helyeztek. A nyomozás szerint Borogyin barátja a miniszterhelyettesnek, és vele együtt kapott kenőpénzt, amikor "vagyoni jellegű szolgáltatásokat nyújtottak a védelmi minisztérium igényeihez kapcsolódó szerződéses és alvállalkozói munkák elvégzése során".

Az RBK gazdasági lép szerint az orosz védelmi minisztérium elszállásolási osztályának volt egy ilyen nevű helyettes vezetője, aki földterület elsikkasztásában bűnösnek vallotta magát.

Ivanov 2019-ben felkerült a leggazdagabb orosz egyenruhás tisztviselőknek a Forbes által összeállított listájára. Családjának jövedelme 2018-ben 136,7 millió rubelt tett ki, míg maga a miniszterhelyettes 13,6 millió rubelt keresett (a rubel jelenleg mintegy négy forintot ér).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.