Erőszak

Bántalmaztak egy zsinagógából kilépő férfit Párizsban

A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

2024.03.03 21:13MTI

Megütötték egy zsinagógából kilépő, hatvan év körüli férfit Párizsban, miközben az ismeretlen támadó "mocskos zsidónak" nevezte őt - közölték rendőrségi források. Gérald Darmanin belügyminiszter elítélte az "újabb antiszemita támadást", amelyet "minősíthetetlen tettnek" nevezett.

A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

"Az első beszámolók szerint tegnap este újabb antiszemita támadás történt Párizsban" - írta szombaton Gérald Darmanin az X közösségi oldalon. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek a minősíthetetlen tettnek az elkövetőjét" - tette hozzá.

A kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről - közölték a rendőrségi források.

Az elkövető a sértettet "mocskos zsidónak" nevezte, miközben többször megütötte és megrúgta - mondta az egyik forrás az AFP hírügynökségnek. A bántalmazott férfit kórházba szállították.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva - írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.