Háború

Francia diplomatát öltek meg a Gázai övezetben izraeli katonák

A külügyminisztérium közölte, hogy a férfi szerdán egy izraeli légicsapás következtében szerzett sérüléseibe halt bele.

2023.12.17 15:31ma.hu

Franciaország külügyminisztériuma elítélte azt az izraeli légicsapást a Gázai övezetben, amelynek következtében egyik diplomáciai alkalmazottja meghalt Rafahban. A férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, egy kollégája házában keresett fedezéket, amikor az épületet szerdán támadás érte.

Catherine Colonna francia külügyminiszter vasárnapi izraeli hivatalos látogatását követően "azonnali és tartós" tűzszünetre szólított fel. A diplomata aggodalmát fejezte ki a gázai civil halálos áldozatok számának növekedése miatt is a palesztin enklávéban zajló izraeli katonai művelet közepette.

A külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében közölte, hogy "egyik ügynöke belehalt sérüléseibe". A szerdai izraeli légicsapás további mintegy tíz ember halálát okozta - tették hozzá francia tisztségviselők.

"Franciaország elítéli ezt a lakóépület elleni bombázást, amely számos további civil halálát okozta" - áll a dokumentumban. Párizs egyúttal sürgette az izraeli hatóságokat, hogy minél hamarabb derítsenek fényt a támadás körülményeire.

Colonna izraeli kollégájával, Eli Cohennel vasárnap Tel-Avivban folytatott megbeszélésén sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "túl sok civil hal meg" Gázában az izraeli hadsereg keze által, amely válaszul indított hadjáratot a Hamász október eleji, halálos kimenetelű betörésére és több száz túsz elrablására.

A gázai egészségügyi tisztviselők szerint az ellenségeskedésekben már közel 19 ezer palesztin halt meg, és még többen megsebesültek. Az áldozatok többsége állítólag civil, köztük nagyszámú a gyermek.

Eközben pénteken a francia külügyminisztérium Ausztrália, Belgium, Kanada, Dánia, Finnország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Kanada, Svédország, Svájc és az Egyesült Királysággal közös nyilatkozatot adott ki, amelyben riadót fújtak a közelmúltban megnövekedett számú erőszakos "szélsőséges telepesek által a ciszjordániai palesztinok ellen elkövetett támadások" miatt. A dokumentum hangsúlyozta a megszállt Ciszjordániában lévő izraeli telepek illegális jellegét, hozzátéve, hogy radikális elemek "terrorizálják az ottani palesztin közösségeket".

A nyugati nemzetek azzal is vádolták az izraeli hatóságokat, hogy „szinte teljesen büntetlen környezetet” teremtettek azáltal, hogy elmulasztották üldözni a zsidó telepeseket. Az ilyen fejlemények veszélyeztetik a „tartós béke kilátásait” a régióban – zárul a közlemény.

A hónap elején Emmanuel Macron francia elnök felszólította Izraelt, hogy „pontosabban határozza meg” a gázai végjátékát. Majd megjósolta, hogy a Hamasz felszámolásának kitűzött célja egy egész évtizedig elhúzódhat az ellenségeskedések miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.