Erőszak

Letartóztattak egy szenátort, mert bedrogozott egy képviselőnőt

Letartóztatták a francia szenátort, akit azzal gyanúsítanak, hogy elkábított egy női képviselőt.

2023.11.18 17:28ma.hu

Joel Guerriau francia szenátort, a centrista Horizontok párt tagját csütörtökön letartóztatták miután egy képviselőnő rosszul lett az otthonában. A vádak alapján a nő tudta és beleegyezése nélkül bedrogozta - közölték pénteken az ügyészek.

Sandrine Josso, aki a beszámolók szerint több mint tíz éve ismeri Guerriaut, kedden rosszul érezte magát, miután a 66 éves szenátor párizsi otthonában alkoholtartalmú italt fogadott el. A 48 éves nemzetgyűlési képviselő orvosi ellátást kért, majd a vizsgálatok az ecstasy nevű kábítószer jelenlétét mutatták ki a szervezetében, ami arra késztette, hogy büntetőfeljelentést tegyen - közölték a francia főváros hatóságai.

Guerriaut szerda este letartóztatták - erősítette meg a párizsi ügyészség a Politico című lapnak adott nyilatkozatában -, azzal a gyanúval, hogy "olyan anyagot adtak be egy személynek tudta nélkül, amely megváltoztathatja ítélőképességét vagy a cselekedetei feletti kontrollját nemi erőszak vagy szexuális erőszak elkövetése céljából".

Az ügyészek hozzátették, hogy Guerriau otthonában egy rendőrségi razzia során ecstasyt találtak. Guerriau az ügyvédje által az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, amely szerint "mérföldekre vagyunk attól az obszcén értelmezéstől, amelyre a sajtóban megjelent első hírek olvasásából következtetni lehet".

Josso "sokkos állapotban" van az esetet követően - mondta ügyvédje, Julia Minkowski az AFP-nek.

Guerriau-t, aki a Franciaország nyugati partvidékén fekvő Loire-Atlantique körzet - ugyanaz a terület, mint Jossoé - szenátora, először 2011-ben választották meg. Az általa vezetett Horizontok párt, amelyet Edouard Philippe volt miniszterelnök alapított, Emmanuel Macron elnök parlamenti koalíciójának tagja.

Guerriau 2016-ban azzal hívta fel magára a média figyelmét, hogy Twitter-fiókján egy férfi nemi szervről készült képet tettek közzé. Később azt állította, hogy fiókját feltörték.

Christophe Bechu francia környezetvédelmi miniszter, Guerriau párttársa pénteken a France Internek nyilatkozva azt mondta, hogy a hírek "megdöbbenést" váltottak ki, és azt mondta, hogy a szenátor "nyilvánvalóan nem maradhat a pártban", ha a vádak igaznak bizonyulnak.

Ha Guerriau-t elítélik, akár öt év börtönbüntetés és 75 000 eurós (82 000 dollár) pénzbírság is vár rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.