Energiaválság

A hét végéig visszakapcsolják a hálózatra a szlovéniai atomerőművet

Szivárgást észleltek a védőépületen belüli primer körben, amelyről később kiderült, hogy egy tűszúrás nagyságú lyuk.

2023.11.14 03:22MTI

A hét végéig visszakapcsolják a hálózatra Szlovéniában a Krskói Atomerőművet (NEK), amelyet szivárgás miatt október 5-én állítottak le - közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője.

A javítások befejeződtek, és a reaktortartály, valamint a primer rendszer is üzemképes - olvasható a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a visszakapcsoláshoz szükség van még egy kedvező értékelésre a szlovén nukleáris biztonság által felhatalmazott hatóság részéről.

A NEK szerint a hatóság már megerősítette, hogy az erőmű személyzete végrehajtotta az összes szükséges és elvárt intézkedést, és hogy a létesítmény így teljesítette a biztonságos működés előfeltételeit.

A NEK akkor döntött az elővigyázatossági leállásról, amikor szivárgást észleltek a védőépületen belüli primer körben, amelyről később kiderült, hogy egy tűszúrás nagyságú lyuk okozta az egyik cső hegesztésén, mintegy egy méterre a reaktortartály bemenetétől.

A nukleáris létesítmény üzemeltetője úgy döntött, hogy a csővezetékszakaszt teljes egészében - a reaktortartályhoz való csatlakozástól az első szelepig - kicseréli. Hosszú távú elővigyázatossági intézkedésként a reaktor központi részét körülvevő másik rendszer csővezetékét is teljes egészében kicserélték.

A NEK továbbá közölte, hogy szerződéseket írnak alá olyan kutatási tanulmányokra, amelyek kiderítik a csővezeték meghibásodásának közvetlen okát, valamint olyan termohidraulikai és mechanikai elemzések végzésére, amelyek célja a meghibásodást okozó mechanizmus meghatározása, valamint a probléma kiváltó okának elemzése. A cél az, hogy egy éven belül valamennyi vizsgálatot befejezzék.

A Westinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a Horvát Elektromos Művek (HEP). Az erőmű évente 6 ezer gigawattóra áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, a horváténak pedig mintegy ötödét fedezi. A NEK működését eredetileg 40 évre tervezték, de idén tavasszal környezetvédelmi engedélyt kapott arra, hogy élettartamát további 20 évvel, 2043-ig meghosszabbíthassák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.