Elképesztő sztori

Láncfűrészes fatolvajok estek az ősi mediterrán olajfáknak

Az emelkedő olívaolajárak a jelentések szerint razziákat indítottak a termelők ellen szerte a régióban.

2023.11.12 16:03ma.hu

A világszerte rekordmagas olívaolajárak példátlan lopási hullámot indítottak el a Földközi-tenger térségében - jelentette a héten az Associated Press (AP).

A hírügynökség szerint Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban raktárbetörések, a prémium olaj gyengébb termékkel való felhígítása és a szállítási adatok meghamisítása történt. Emellett arról is beszámoltak, hogy egyre több bűnöző használ láncfűrészt, hogy az őrizetlen ligetekből nehéz ágakat, sőt egész fákat lopjon el.

"Az olajbogyó-rablók néha több olajat tudnak termelni, mint maguk a tulajdonosok - komolyan" - mondta Konstantinos Markou görög termelő az AP-nek.

A beszámoló szerint a tolvajok leginkább ágakat keresnek, amelyeket később fatelepeknek vagy tűzifaárusoknak adnak el, míg az olajbogyó egy olajsajtoló üzembe kerül.

"A (rablók) a nehezen megrakott ágakat keresik, és levágják őket. Így nemcsak ellopják az olajbogyóinkat, hanem komoly károkat okoznak a fának. 4-5 évbe telik, mire visszaáll a normális állapot" - panaszkodott Neilos Papachristou termelő.

Az olaszországi Puglia régióban a termelők a jelentések szerint megpróbáltak létrehozni egy mezőgazdasági osztályt, amelyet a rendőrség támogat. A görög gazdák vissza akarják hozni a 2010-ben megszüntetett vidéki rendőrségi osztályt. Eközben Spanyolországban speciális nyomkövető eszközöket fejlesztettek ki.

Az olívaolajat - amelyet néha "folyékony aranyként" emlegetnek - előállító főbb országokban a súlyos aszályok a termény globális piacán fennakadásokhoz vezettek.

A világ olívaolaj-termelése ebben a termésévben várhatóan 2,5 millió tonnára csökken, szemben az egy évvel korábbi 3,4 millió tonnával. A hiány magasabb fogyasztói árakhoz vezet, figyelmeztetnek az elemzők. Görögországban az extra szűz olaj literje a 2022-es 9 dollár körüli összegről idén 15 dollárra ugrott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.