Háború

Izrael etnikai tisztogatási tervet dolgozott ki Gázára

A Sicha Mekomit hírportálnak kiszivárgott dokumentum arra szólítja fel a kormányt, hogy a teljes gázai lakosságot telepítse át a Sínai-félszigetre.

2023.10.30 17:48ma.hu

Egy kiszivárgott politikai dokumentum, amelyet az izraeli hírszerzési minisztérium állított össze, a Sicha Mekomit hírportál által szombaton közzétett másolat szerint Gáza elnéptelenítésére és lakosainak Egyiptom területére való kényszerbetelepítésére szólít fel.

A tízoldalas, október 13-i keltezésű dokumentum azt javasolja, hogy Izrael sátorvárosokat hozzon létre az egyiptomi Sínai-félszigeten a gázai lakosság elhelyezésére. Ezeket a sátorvárosokat aztán állandó településekké kellene fejleszteni, amelyeket egy "több kilométeres steril zóna" választana el az izraeli határtól.

A terv szerint Gáza 2,3 millió lakosának azt mondanák, hogy "nincs többé remény arra, hogy visszatérjenek az Izrael által a közeljövőben elfoglalt területekre", és hogy "Allah gondoskodott arról, hogy a Hamász vezetése miatt elveszítsétek ezt a földet".

A dokumentum szerint az amerikai támogatás létfontosságú lesz a terv sikeréhez. Washington "nyomást gyakorolhatna Egyiptomra, Törökországra, Katarra, Szaúd-Arábiára és az Emírségekre, hogy akár erőforrásokkal, akár a kitelepítettek befogadásával járuljanak hozzá a kezdeményezéshez" - jegyzi meg a dokumentum, hozzátéve, hogy Spanyolországot, Görögországot és Kanadát is meg lehetne győzni arról, hogy fogadjanak menekülteket az övezetből.

Sicha Mekomit kijelentette, hogy a terv "Gáza etnikai tisztogatásával ér fel". A hírszerzési minisztérium szerint azonban ezt a politikát úgy tüntetnék fel a világ többi része előtt, hogy az "kevesebb áldozatot okozna a polgári lakosság körében", mint a Hamász támadásainak és az elsöprő izraeli megtorlások jelenlegi ciklusa.

Neve ellenére a hírszerzési minisztérium nem felügyeli az izraeli biztonsági és hírszerző ügynökségek tevékenységét. Ehelyett tanulmányokat és politikai dokumentumokat készít, amelyeket a kormánynak kell áttanulmányoznia, amely végül dönt azok végrehajtásáról.

A minisztériumot Gila Gamliel, Benjamin Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának tagja vezeti. Gamliel a második Netanjahu szövetségese az elmúlt hetekben, aki a Gázai övezet etnikai tisztogatását javasolja: a Meshgav Intézet, egy jobboldali szervezet a múlt héten hasonló politikai dokumentumot tett közzé, amelyben a háborút "ritka lehetőségként" írja le "a teljes gázai lakosság áttelepítésére és végleges rendezésére".

A Meshgav Intézetet Meir Ben Shabat vezeti, aki 2017-től 2021-ig Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója volt. A dokumentumot online tették közzé, de törölték, miután nemzetközi elítélést váltott ki.

Netanjahu hivatala a Haaretz című izraeli lapnak azt mondta, hogy a minisztériumi dokumentum "kezdeti gondolatokat" képvisel Gáza jövőjéről, és nem fogják figyelembe venni, amíg a háború véget nem ér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.