Izraeli-palesztin

Több mint 20 lengyel vár kimenekítésre a Gázai övezetből

Több mint 20 lengyel vár kimenekítésre a Gázai övezetből, a lengyel külügyi tárca pénteken közölte, hogy az evakuálás érdekében kapcsolatban van az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal.

2023.10.30 00:49MTI

A lengyel diplomácia információi szerint a Gázai övezetben jelenleg több mint húsz lengyel állampolgár tartózkodik, és a lengyel konzuli szolgálatok már a fegyveres konfliktus kezdete óta "lépéseket tesznek a velük felvett kapcsolat fenntartására" - tudatta a külügyminisztérium sajtóosztálya pénteken a PAP hírügynökséggel.

"Hivatalos, valamint munkakapcsolatok útján" a lengyel diplomácia együttműködik Izrael és Egyiptom kormányzatával annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a lengyel állampolgárok számára a veszélyeztetett térség elhagyását - közölték.

A külföldiek kimenekítése a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, az Egyiptommal közös határátkelőt ellenőrző felek döntésein múlik, Izraelnek nincs lehetősége befolyásolni ezeket a döntéseket - ismertette a lengyel külügy Tel-Aviv álláspontját.

A varsói minisztérium szerint "eddig nem jöttek létre az evakuálást lehetővé tevő körülmények". A közleményben egyúttal megerősítették, hogy a lengyel konzuli szolgálat nem értesült lengyel áldozatokról.

Lengyelország a lengyel hadsereg közreműködésével október közepéig több mint 1500 állampolgárát menekítette ki Izraelből. Továbbra is ismeretlen azonban az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történész, a 75 éves Alex Danzig sorsa, akit a lódzi zsidó közösség szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtett.

Csütörtökön Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes az X közösségi felületen azt írta: Lengyelország "szüntelenül arra szólít fel" , hogy tegyék lehetővé a civil lakosság, ezen belül különösen Lengyelország és más országok állampolgárainak evakuálását Gázából. "Növekvő aggodalmakkal észleljük a tényt, hogy a kimenekítést hosszabb ideje akadályozzák" - fogalmazott Jablonski.

Megerősítette: Lengyelország "egyértelműen és határozottan elítéli" a Gázai övezetet irányító Hamász által október 7-én elkövetett "kegyetlen bűntetteket", valamint más, Izrael és állampolgárai ellen irányuló támadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.