Háború

Izrael átlépett egy határt - Irán

Ebrahim Raisi elnök arra figyelmeztetett, hogy a gázai katonai művelet "mindenkit cselekvésre kényszeríthet".

2023.10.29 16:10ma.hu

Ebrahim Raisi iráni elnök kijelentette, hogy országa nem fogja figyelembe venni az Egyesült Államok közelmúltbeli felhívását, amely arra szólította fel a többi nemzetet, hogy tartózkodjanak az Izrael és a Hamász közötti konfliktusba való beavatkozástól, azzal érvelve, hogy a "cionista rezsim bűnei átlépték a vörös vonalakat".

Az X-en (korábban Twitter) vasárnap közzétett bejegyzésében Raisi arra figyelmeztetett, hogy a legutóbbi gázai és Gáza körüli fejlemények "mindenkit cselekvésre kényszeríthetnek". Rámutatott, hogy miközben Washington visszafogottságra szólítja fel a többi államot, továbbra is "széles körű támogatást nyújt Izraelnek".

Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter pénteken a Bloomberg TV-nek adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy a gázai vérontás folytatása miatt "a helyzet elszabadul a térségben".

"Az amerikai félnek el kellene döntenie - valóban eszkalálni, fokozni akarja a háborút?" - mondta a diplomata. Hozzátette, hogy az Izrael ellen megjelenő "új frontok" "elkerülhetetlenek".

Amir-Abdollahian csütörtökön az ENSZ-közgyűlés előtt felszólalva hasonló figyelmeztetéseket fogalmazott meg, mondván, hogy az Egyesült Államok "nem fogja türtőztetni magát", ha Izrael "népirtása" folytatódik a palesztin nép ellen. A miniszter hangsúlyozta, hogy "Nyugat-Ázsia a mi régiónk", és Teheránnak "nincsenek fenntartásai, ha otthonunk biztonságáról van szó".

Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok "örökké" Izrael mellett fog állni, és Washington több milliárd dollárnyi további védelmi támogatást nyújt szövetségesének. Az Egyesült Államok egész arzenált telepített a Közel-Keletre, mondván, hogy ez a fokozott katonai jelenlét elrettentő példaként kell, hogy szolgáljon más, a harcba való bekapcsolódásra csábuló államok számára.

Pénteken az Izraeli Védelmi Erők (IDF) nyilvánosságra hozta, hogy a napok óta tartó könyörtelen légi és rakétatámadások után "kiterjesztik a szárazföldi műveleteket" a palesztin enklávéban.

Az ellenségeskedések a térségben október 7-én törtek ki, amikor a Hamász fegyveresei meglepetésszerű behatolást hajtottak végre, és heves rakétatűz alá vették Izraelt. Izrael tömeges légicsapásokkal válaszolt, szárazföldi erői pedig nemrégiben elszigetelt rajtaütésekkel hatoltak be a Gázai övezetbe.

A konfliktusban eddig több mint 1400 izraeli és több mint 7000 palesztin halt meg, és több ezren megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.